7. SUBMANIA APNEA KUP

Dominacija hrvatskih ronioca na dah

21.11.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Hrvatski ronioci na dah Dajana Zoretić, Lidija Lijić Vulić i Goran Čolak ostvarili su po dvije pobjede na 7. Submania Apnea kupu koji je održan ovaj vikend u Zagrebu po pravilima i standardima AIDA-e, svjetske udruge za ronjenje na dah i po pravilima CMAS-a

Goran Čolak je pobijedio u disciplini Dinamika bez peraja s rezultatom 173 m te u Dinamici s perajama (CMAS) s preronjenih 225,10 m. U toj je disciplini prema AIDA-i prvi bio slovenski natjecatelj Samo Jeranko s preronjenih 191 metara.

Dajana zoretić je bila prva u ženskoj konkurenciji u Dinamici bez peraja s rezultatom od 150 m, a Lidija Lijić Vulić druga sa 124 m. Zoretić je sa 195,5 m pobijedila i u disciplini Dinamika s perajama (po CMAS-u), dok je Lidija Lijić Vulić sa 174 m pobijedila u istoj discipline prema AIDA-i. Lidija Lijić Vulić osvojila je još jedno prvo mjesto u Statici s rezultatom od 5 minuta i 21 sekundu.

U ekipinom poretku prvi je RK Geronimo (Zagreb) ispred, DPS-Zagreb i RK Submania (Zagreb).

Ukupno najbolja apneašica je Dajana Zoretić ispred Lidije Lijić Vulić i Tijane Nikolić , dok je najbolji muški apeaš ovogodišnjeg Submania kupa Goran Čolak ispred Josipa Zekana i Same Jeranka.

Sedmi Submania Apnea kup održan je na bazenu Utrina u organizaciji Ronilačkog kluba Submania, Zagrebačkog ronilačkog saveza i Zagrebačkog športskog saveza održan, a to je nacionalno natjecanje u ronjenju na dah s međunarodnim sudjelovanjem. Natjecatelji i natjecateljice nastupili su u tri bazenske discipline: Statika, Dinamika s perajama i Dinamika bez peraja, s tim da se disciplina Dinamika s perajama odvijala po pravilima obje asocijacije. Sudjelovalo je 33 natjecatelja od toga 6 ženskih i 27 muških apneaša.

Statika je disciplina u kojoj ronilac s tijelom uronjenim u vodu ili na površini zadržava svoj dah koliko je najduže moguće. U Dinamici s perajom ronilac roni horizontalno pod vodom u pokušaju da prijeđe što veću udaljenost uz pomoć peraja ili monoperaje. U Dinamici bez peraja ronilac roni horizontalno pod vodom u pokušaju da prijeđe što veću udaljenost bez ikakvih pomagala pri kretanju.