I SUSPENDIRANI

Dvoje atletičara pozitivni na doping na SP u atletici

04.11.2011 u 15:44

Bionic
Reading

Portugalska atletičarka Sara Moreira i južnokorejski sprinter Hee-Nam Lim bili su pozitivni na zabranjene stimulanse na svjetskom prvenstvu, koje je ovog ljeta održano u Daeguu, objavila je u petak Međunarodna atletska federacija (IAAF)

Portugalka Moreira, osvajačica brončane medalje na 5.000 m, i Korejac privremeno su suspendirani nakon što im je otktiveno da su bili pozitivni na metilheksanamin, stimulans koji je zabranjen na natjecanjima i koji se može naći u dodacima prehrani. Zbog istog stimulansa do kraja godine suspendirana je i hrvatska atletičarka Sandra Perković koja je zbog toga propustila SP u Južnoj Koreji.

IAAF, koji je na svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji proveo vrlo širok antidopinški program, nije provodio samo klasične dopinške kontrole nego je i svakog od 2000 atletičara podvrgnuo krvnom testiranju kako bi se za svakog izradio profil u biološkim putovnicama.

Tako je u Daeguu provedeno 468 kontrola urina, od kojih je 41 bila izvan natjecanja i uzeto je 1849 krvnih uzoraka, tvrdi IAAF.

IAAF još čeka rezultate nekih krvnih analiza koje su prebačene u Antidopinški laboratorij u Lausanni kako bi se otkrilo sadrže li dva najjača dopinga, EPO i hormon rasta.