FORMULA 1

Hamilton varao pa mu oduzeto treće mjesto

02.04.2009 u 11:35

Bionic
Reading

Svjetski F1 prvak Britanac Lewis Hamilton ostao je bez trećeg mjesta na prvoj utrci sezone u Australiji nakon što je u četvrtak Međunarodni automobilski savez (FIA) odlučio poništiti Hamiltonov plasman zbog namjernog varanja sudačkog odbora utrke

Međunarodna automobilistička federacija obratila se javnosti priopćenjem u kojem stoji kako će se Hamiltonu i McLarenu oduzeti bodovi osvojeni na Velikoj nagradi Australije.

Hamilton je do trećeg mjesta došao također zahvaljujući odluci za 'zelenim stolom' nakon što je upravo zbog pretjecanja Hamiltona kažnjen Talijan Jarno Trulli, koji je treći prošao ciljem. Veteran Trulli se radovao kao malo dijete sa šampanjcem na pobjedničkom postolju prije negoli je saznao odluku o kazni od 25 sekundi, a četiri dana kasnije ponovno ima razloga za slavljen jer se pomakao s 12. na treće mjesto.

Komisija je ustanovila da je Hamilton lagao o činjenicama prilikom spornog pretjecanja u trenutku kada je na stazi bio sigurnosni automobil i kada je zabranjeno svako pretjecanje. Trulli je kazao kako nije htio preteći Hamiltona već da je svjetski prvaka ispred njega naglo usporio i skrenuo jako udesno, pa je Talijan pomislio da ima problema sa motorom, te da će odustati.