PRIZNANJE

Faros maraton u kući slavnih

27.10.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Hrvatski savez daljinskog plivanja (HDSP) zaprimio je obavijest da je Faros Maraton, jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja u daljinskom plivanju, izabran za člana International Marathon Swimming Hall od Famea - Kuće slavnih u Fort Lauderdaleu (Florida) u klasi 2012.

To je najveće priznanje koje može dobiti jedna sportska organizacija, što je svojevrsna potvrda da je Faros zapravo najbolji svjetski maraton koji se, unatoč brojnim teškoćama, u kontinuitetu održava punih 36 godina i okuplja ponajbolje svjetske maratonce.

Faros Maraton je kroz svoju povijest dobio brojna priznanja iz zemlje i svijeta - 2008. IMSHOF-ov 'Certificate of Merit', a 2010. proglašen je međunarodnim natjecanjem od iznimnog značenja za Grad Stari Grad.

Ovim priznanjem je ujedno postao jedina vrhunska sportska priredba iz Hrvatske, u svim sportovima, koja je ušla u neku svjetsku kuću slavnih.

'To je zaista veliko priznanje ne samo vodstvu Saveza i plivačima, nego isto tako volonterima, pa i entuzijastima koji su dio svog života ugradili u taj veličanstveni projekt', kazao je Janez Maroević, glavni tajnik HSDP-a.

Službenoj inauguraciji, krajem ožujka ili početkom lipnja slijedeće godine, nazočit će Vicko Šoljan, utemeljitelj i direktor Farosa, koji je i sam član Kuće slavnih. Tom prigodom će ime Faros Maraton biti uklesano među ostale velikane svjetskog daljinskog plivanja.

U Savezu vjeruju da će to potaknuti i nadležne institucije u našoj zemlji da u znatno većoj mjeri nego do sada podrže ovaj jedinstveni sportski događaj, a 37. Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju - Faros Maraton 2012. održat će se u Starom Gradu 25. kolovoza 2012. godine.