VELESLALOM U SÖLDENU

Vonn ušla u povijest, Novoselić bez druge vožnje

22.10.2011 u 13:50

Bionic
Reading

Amerikanka Lindsey Vonn pobjednica je prvog veleslaloma sezone održanog u austrijskom Soldenu, dok jedina hrvatska predstavnica Sofija Novoselić nije izborila plasman u drugu vožnju nakon što je u prvoj zauzela 40. poziciju

Vonn je u prvoj vožnji bila četvrta sa skoro sekundom zaostatka, no sjajnim drugim nastupom stigla je do 42. pobjede u Svjetskom kupu, tek prve u veleslalomu. Drugo mjesto sa četiri stotinke sekunde zaostatka osvojila je Njemica Viktoria Rebensburg, dok je treća bila Austrijanka Elisabeth Goergl sa 40 stotinki zaostatka. Vodeća nakon prve vožnje, 21-godišnja Talijanka Federica Brignone nije završila drugu vožnju.

Zanimljivo, do posljednjeg trenutka je bilo upitno hoće li Vonn uopće nastupiti na utrci. Aktualna olimpijska pobjednica u spustu, te prošlogodišnja pobjednica Svjetskog kupa u spustu, super-g i kombinaciji prošlog tjedna je pala tijekom treninga i ozlijedila kuk.

Jedina hrvatska predstavnica u subotnjem veleslalomu Sofija Novoselić ostala je bez bodova, ali i bez druge vožnje i ukupno je zauzela 40. mjesto.

'Staza je bila dobra kao i vožnja na početku, no na strmini sam malo lošije skijala. Treba još treninga ali sveukupno sam zadovoljna, skupljam iskustvo za daljnje utrke'.

Vonn je prošle sezone osvojila drugo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa sa svega tri boda manje od njemačke skijašice Marie Riesch. Prije toga Vonn je tri sezone uzastopce osvajala veliki Kristalni globus.

Pobjedom u veleslalomu u austrijskom Soldenu američka skijašica Lindsey Vonn postala je tek peta skijašica u povijesti koje je slavila u svih pet disciplina u alpskom skijanju.

Amerikanka se tako pridružila našoj Janici Kostelić, Austrijanki Petri Kronberger, te Šveđankama Anji Pärson i Pernilli Wiberg koje također imaju pobjede u spustu, veleslalomu, slalomu, super-g i kombinaciji. Najbolja hrvatska skijašica i Austrijanka Kronberger jedine su skijašice koje su u svih pet disciplina slavile u istoj sezoni. Janici je to uspjelo 2005-06., a Austrijanki 1990-91.

Vonn je u karijeri ostvarila 42 pobjede pri čemu 21 u spustu, 14 u super-g, četiri u kombinaciji, dvije u slalomu i jednu, današnju u veleslalomu.

'Presretna sam otvaranjem sezone, posebice nakon problema koje sam imala s ozljedom kuka. Ovaj nastup donio mi je dodatno samopouzdanje uoči nastavka sezone,' kazala je 27-godišnja Amerikanka.

U muškoj konkurenciji pobjede u pet disciplina ostvarilo je pet skijaša - Austrijanac Günther Mader, Norvežanin Kjetil André Aamodt, Amerikanac Bode Miller, Švicarac Pirmin Zurbriggen i Luksemburžanin Marc Girardelli.