I NE SAMO ON

Usain Bolt optužen za doping!

20.10.2011 u 22:32

Bionic
Reading

Na račun najbržeg čovjeka svijeta, Usaina Bolta, stigle su ozbiljne optužbe. Jamajčanski sprinter oduvijek je naglašavao da doping smatra najvećim zlom, a sada mu je upravo to natovareno na leđa!

'Misilm da Usain Bolt i ostali jamajčanski sprinteri trče dopingirani', rekao je Victor Conte, osnivač BALCO-a, kalifornijskog nutricionističkog centra za talijansku Gazzettu dello sport.

'Na SP-u 2001. godine atletičari iz jedne karipske države, ne iz Jamajke, ispričali su mi da ih liječnik u reprezentaciji opskrbljuje testosteronom, eritropoetinom (EPO) i ostalim vrstama steroida. Uvjerio sam se u to nakon što sam otišao kod njihova liječnika, koji mi je spremno uručio dozu EPO-a. Isti mi je čovjek kasnije otkrio da su svi jamajčanski reprezentativci prije Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine bili na istom protokolu koji sam ja kreirao u BALCO-u', pričao je Conte, a sve zaključio sa sljedećom izjavom.

'Nemam dokaza, ali pogledajte rezultate. Čista logika govori kako su Bolt i njegovi sunarodnjaci dopingirani'.

Inače, Conte je u atletskom svijetu ozloglašena ličnost te je kreirao najveći dopinški skandal u dosadašnjoj povijesti. 2004. godine u aferi BALCO, u kojoj su stradali mnogi sportaši uključujući i Marion Jones koja je trenuntno u Zagrebu, on je priznao krivnju pred sudom te je četiri mjeseca proveo u zatvoru.

'Prije te afere 80 posto atletičara uzimalo je doping, a vjerujem da je danas ta brojka oko 65'.

On je svojedobno ustvrdio je kako je osam finalista utrke na 100 metara na OI u Sydneyju (2000.) bilo dopingirano te da je isti slučaj bio i u ženskoj kategoriji iste discipline na SP-u 2003. godine.