KUGLANJE

Grmoščica brusi talente za najjaču lige Europe

20.10.2011 u 17:47

Bionic
Reading

Klub iz Kustošije uvjeren da će oslanjanjem na mlade biti jednakopravan domaćim divovima Medveščaku, Zadru, Konikom-Osijeku, Zaprešiću i splitskom Poštaru

Zagrebački kuglački klub Grmoščica, utemeljen 1938, prije dva desetljeća bio je najbolji klub u Europi, a danas se diči sa srebrnim odličjem u NBC kupu, natjecanju u kojem sudjeluju osvajači ili finalisti kupova i, istodobno, trećeplasirani sastavi iz europskih zemalja. Konkurencija u tom trećem po važnosti europskom klupskom turnirskom natjecanju je brojna, jer u njemu sudjeluju po dva predstavnka iz svake zemlje. Engleska katica NBC (Ninepin Bowling Classic) nekako je prevladala umjesto njemačke (Kegel 9 Pin Bowling), a odnosi se na klasično ili, kako se nekoć govorilo, asfaltno kuglanje.

U tom klasičnom kuglanju Grmoščica zauzima istaknuto mjesto, premda će njezini čelnici, predsjednik kluba Branko Radošević i tajnik Željko Štefković sportski priznati:

'Danas u Hrvatskoj u radu s mladima prednjače Đurđenovac i Osijek, a u dovođenju jakih imena Zadar i Medveščak.'
Grmoščica je između.

'Oslanjamo se na kuglače koji su prije nekoliko godina bili bez premca u juniorskoj konkurenciji. To su Matija Mance, Mario Fridl, Luka Bolanča, Nikola i Milan Uzelac. Osim njih, naše boje još brane Branko Šebalj, Velimir Mrkonjić i iskusni Riječanin Bore Juričević. Mnogo očekujemo i od naših budućih uzdanica, juniora Bože Munjasa te kadeta Matije Pavlinića, Klaudija Đulu i Roka Jelavića. Klaudio Đula izniman je talent, takvog ostali suparnici još nemaju', tvrdi predsjednik Grmoščice Branko Radošević.

U Grmoščičinoj školi vježba pedesetak polaznika, a osim njih, na stazama u Kustošiji još treniraju Elektra, Ponikve, Sloga, Medika, Obrtnik, Zanatlija i Zagrebačka pivovara te ženski prvoligaši Zagreb Zaboky i ENDI Tekstilac.

'Hrvatska muška kuglačka liga zacijelo je jedna od najjačih u Europi, ako ne i najjača. U Svjetskom kupu (natjecanju prvaka iz europskih zemalja) Zadar je drugi, u Europskom kupu (turnirskom natjecanju viceprvaka) Zaprešić je drugi na Starom kontinentu, a u NBC kupu zlatni je osječki Konikom, a srebrna Grmoščica. U ovosezonskom prvoligaškom natjecanju silno je ojačao Medveščak, koji zasad vodi na prvenstvenoj ljestvici. A u domaćoj ligi svakog od spomenutih klubova može pobijediti splitski Poštar. Eto, zašto tvrdimo da je hrvatska kuglačka liga najjača ili među najjačima u Europi', napominje Željko Štefković.

Željan, poput ostalih igrača Grmoščice, prvenstvenog odmjeravanja znanja s 'medvjedima' iz Kranjčevićeve ulice. Njihov jesenski susret odigrat će se 29. listopada u Kustošiji.