HOKEJAŠKI SLUČAJ

Ivšac priznao vrijeđanje i ništa mu nije sporno

20.10.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Gradski derbi Medveščaka i Mladosti u hokeju na ledu obilježio je incident u kojem je, ponukan tučnjavom Slovenca Rajsara i Hrvata Lovrenčića, Pavao Ivšac bio među najglasnijima koji su s tribina Doma sportova uzvikivali: 'Rajsaru, smeće slovensko!' Ivšac je dužnosnik Mladosti i - dopredsjednik HSHL-a!

Pavao Ivšac: Da, rekao sam Rajsaru da je 'slovensko smeće'

Je li istina da ste Rasjaru s galerije vikali da je 'slovensko smeće'?
A što drugo da mu kažem kad je napao našeg igrača? Rajsar je dobio hrvatsko državljanstvo i neka bude zahvalan na tome, a ne da se ponaša ovako kako se ponaša.

No ipak, mislite li da je to primjereno i civilizirano ponašanje?
Znate li vi što Mladost doživljava u Sloveniji? Znate li kakve se sve nama stvari događaju? Pa mi ne smijemo uopće razgovarati sa sucima, imamo najgori mogući status. Pođite jednom s nama na gostovanje u Sloveniju pa ćete znati o čemu pričam.

Tragom priče o nacionalističkom vrijeđanju mladog slovenskog hokejaša Saše Rajsara, igrača KHL Medveščak, koji je salvu uvreda gledatelja u Domu sportova 'zaradio' tijekom tučnjave sa suparnikom iz KHL Mladost, Zvonimirom Lovrenčićem, inače bivšim suigračem iz redova 'medvjeda', potražili smo Pavla Ivšca, čovjeka kojeg su mediji i navijači označili najglasnijim u tom verbalnom deliktu, ali - što je još važnije, čovjeka koji je kao član uprave Mladosti postavljen i na mjesto dopredsjednika Hrvatskog saveza hokeja na ledu (HSHL).

Dopredsjednika Saveza nazvali smo i porazgovarali o incidentu, želeći ponajprije provjeriti što se uopće dogodilo u spomenutoj utakmici, jer prijava nije stigla od službenih osoba s utakmice, nego od navijača koji su kontaktirali s Medveščakom. Pavao Ivšac nije okolišao, kao što očito nije okolišao ni u vrijeđanju bivšeg slovenskog reprezentativca koji igra u Medveščaku već tri sezone, a zbog potrebe bodovanja u Ebelu dobio je i hrvatsko državljanstvo.

Navijači s tribina često upute igračima neprimjerene uvrede, a najčešće su one epilog inata i svojevrstan odgovor na kvalitetu i dominantnost nekog sportaša ili kluba, no isto tako, civilizacijske norme ne dopuštaju ikome da se tako ponaša. Pogotovo ne bez osude i kazne. Svjedoci smo, primjerice, toga da Hajduk već godinama plaća velike kazne, pa i Uefi, zbog rasizma svojih navijača, čak i zbog južnjačke zastave obješene na poljudske tribine.

U tom smislu Pavao Ivšac nije nikakva iznimka. Štoviše, kao čovjek koji je u hokeju na ledu prilično dugo, a još je riječ o sportu s puno kontakata, nerijetko i tučnjave, to si ne bi smio dopustiti. Uostalom, baš je Savez kojemu je on dopredsjednik tom istom Rajsaru omogućio dobivanje hrvatskog državljanstva.

Stoga valja očekivati kaznu i za dopredsjednika hokejaškog saveza, ukoliko on sam ne preduhitri šefove i ne podnese ostavku. Pitanje je i kako će reagirati klub. Sumnjamo da bi i Mladosti, klubu koji na svoj zahtjev igra u Slovenskoj ligi, odgovarala etiketa s predznakom rasizma ili nacionalizma.

Na kraju naglasimo i da smo iz Hrvatskog saveza hokeja na ledu dobili izjavu u kojoj stoji da ta organizacija ni u kom slučaju ne podržava takve i slične stavove bilo koga te da će se o konkretnom slučaju razgovarati idućeg utorka, za kad je zakazan sastanak Izvršnog odbora.