BICIKLIZAM

Kalorija najbolja momčad drugi put zaredom

10.10.2011 u 10:55

Bionic
Reading

Na pisti u Kranjčevićevoj ulici Kalorija je organizirala i Velodrom kup u kojem su najbolji bili Matija Kvasina, Vedran Pribilović i Domagoj Breznik

Zagrebački biciklistički klub Kalorija drugi put zaredom bio je najbolji na državnom momčadskom prvenstvu na pisti u Kranjčevićevoj ulici u sastavu Goran Grgić, Pavao Roset i Igor Črnila. Istodobno, Kalorija je bila i organizator natjecanja na pisti pod nazivom Velodrom kup. Voženo je pet utrka a najbolji su bili zagrebački biciklisti iz tri kluba: prvo mjesto osvojio je Matija Kvasina iz Loborike, drugi Kalorijin član Vedran Pribilović, a treći Domagoj Breznik iz Rijeke.

Na cestovnim utrkama najuspješniji Kalorijin biciklist bio je Darko Krivanj. U seniorskom sastavu još su se isticali Luka Filipan i Danijel Kvasina.

Kaloriju su prije pet godina osnovali Kristijan Keindl i Ivan Milun, pravi zanesenjaci i promicatelji biciklizma kao idealnog sporta i za natjecatelje i za rekreativce.

'U prošlih pet godina članovi Kalorije bili su uspješniji u brdskom biciklizmu. Konkurencija u cestovnom biciklizmu, u kojem dominiraju profesionalni i poluprofesionalni klubovi, prejaka je za amaterske gradske klubove', kaže Danijel Kvasina, odnedavno predsjednik Kalorije.
Istaknuta članica Kalorije bila je i Maja Marukić, sudionica Svjetskog prvenstva u Australiji, koja je danas članica Loborike. Unatoč tome, Kalorija se može podičiti s još jednom članicom. To je alpska skijašica Sofija Novoselić, koja u tjednima skijaškog mirovanja vozi za Kaloriju zajedno sa svojim mladićem Danijelom Kvasinom.

'U Zagrebu želimo potaknuti rad s mladima na pisti. Posljednjih godina zbog sve većeg prometa na cestama više je poklonika brdskog nego cestovnog biciklizma, no pista u Kranjčevićevoj ulici sigurno je mjesto za obuku mladih vozača', ističe Danijel Kvasina.

Dok mnogi zaziru od cestovnog biciklizma, upravo u toj disciplini Hrvatska ima vrhunskih vozača. Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. sudjelovali su Vladimir Miholjević, Radoslav Rogina i Matija Kvasina, a na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Danskoj Radsolav Rogina, Matija Kvasina, Robert Kišerlovski, Tomislav Dančulović, Hrvoje Miholjević i Kristijan Đurasek.

'Tri kvote naši će asovi izboriti i za sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, što je doista izniman pothvat za naš biciklizam', tvrdi Danijel Kvasina, Matijin brat.

Dok vrhunski asovi godišnje na treninzima i utrkama prijeđu i po dvadeset i pet tisuća kilometra, dotle i amateri prijeđu zavidnih desetak, neki čak i petnaestak tisuća kilometara, poput Kalorijina člana Darka Krivanja.