UFC 136

Prvaci obranili titule, impresivni Sonnen

09.10.2011 u 10:09

Bionic
Reading

UFC u Houstonu još jednom isporučio vrhunsku borilačku priredbu. U rasprodanom Toyota centru vidjeli smo čak dvije obrane naslova prvaka i debi hrvatskog teškaša Stipe Miočića. Oba šampiona pobijedili su u svojim dvobojima zadržavši tako pojaseve, a Miočić je jednoglasnom odlukom sudaca slavio protiv Joeyja Beltrana

Frankie Edgar je u trećem međusobnom dvoboju protiv Grayja Maynarda stigao i do prve pobjede (nakon poraza i remija) i tako napokon dokazao da mu s pravom pripada pojas prvaka u lakoj kategoriji. Bio je to dvoboj za pamćenje kojem je s pravom konkurirao za bonus za okršaj večeri. Usputno rečeno, u Houstonu je bilo nekoliko dvoboja koji su s pravom konkurirali za ovu laskavu titulu što dovoljno govori o spektakularnosti ovog meča i cijele priredbe,' piše fightsite.hr

I zaista, Edgar i Maynard su ponudili pravi spekrakl. Izazivač je već u prvoj rundi čak četiri puta bacao prvaka u težak nokdaun. Izgledalo je da Edgar sigurno neće preživjeti prvu rundu, no 'The answer' je našao odgovor. Čudesno se oporavio i, baš kao i u prethodnom dvoboju, dominirao do kraja meča. Ovaj put je to učinio slomljenog nosa, rasječene usne i potpuno zatvorenog lijevog oka. I da je na koncu izgubio, MMA svijet bi mu se s pravom poklonio. Iako bi vjerojatno slavio i na bodove (Maynard je u nastavku bio potpuno neprepoznatljiv), Edgar je nakon jednog aperkata u četvrtoj rundi ozbiljno uzdrmao svog protivnika dovršivši posao u nastavku. Ono što Maynard nije mogao ili znao napraviti u prvoj dionici, on je u četvrtoj uspio bez ikakvih problema. Pojas zasluženo ostaje u njegovim rukama.

Tek nešto manje impresivnu predstavu pružio je Brazilac Jose Aldo protiv Kennyja Floriana. I on je bio nadjačan u prvoj rundi, da bi u nastavku uspostavio kontrolu dvoboja i na kraju, čak i uvjerljivo, slavio na bodove. Ovo je bio treći pokušaj Floriana da dođe do titule prvaka, ali, kao što je i Dana White rekao, možda jednostavno za to nema hrabrosti. Odlično je počeo protiv fizički inferiornijeg borca. Koristio je svoju tjelesnu snagu da bi ga stisnuo uz kavez i 'dirty boksingom', u stilu Randyja Couturea, kažnjavao svaku rupu u obrani. No, umjesto da nastavi na isti način u sljedećim rundama, Ken Flo je u nastavku potpuno nestao. Aldo ga je rastavio 'na proste faktore' svojim preciznim i brzim udarcima i zasluženo zadržao pojas. S 35. godina na leđima, teško je očekivati da se Florianu u budućnosti smiješi još neka šansa za naslov.

'Ako izgubim od Andersona Silve, otići ću iz UFC-a, a ako ga pobijedim, neka se on povuče', izjavio je Chael Sonnen nakon što je deklasirao Briana Stanna ugušivši ga u drugoj rundi njihovog noćašnjeg dvoboja.

Bila je to bahato bačena rukavica prvaku od kojeg je izgubio prije godinu dana gušenjem u trokut. Iskreno govoreći, nakon ovakvo uvjerljive i kvalitetne predstave, Sonnen zaista i zaslužuje priliku protiv Pauka. Čini se da je on jedini koji u ovoj diviziji može parirati ponajboljem MMA borcu današnjice. Noćas je bio apsolutno briljantan. Samo da još prođe na doping testu…

Za razliku od Sonnena koji je svoju šansu iskoristio, Melvin Guillard je svoju potratio. Pet pobjeda u nizu osigurali su mu kvalifikacijski meč za poziciju izazivača. Da je noćas pobijedio Joea Lauzona, tamnoputi udarač bio bi sljedeći u nizu protivnika Frankieju Edgaru. Ne samo da nije pobijedio, nego je i brutalno završen već u prvoj rundi. Odmah na startu dvoboja je naletio na jednu dobru kontru svog protivnika koja ga je bacila u nokdaun. Iskusni grappler poput Lauzona, objeručke je prihvatio ponuđeno. Poput hijene se bavio na Guillarda, vrlo brzo mu je uzeo leđa i na kraju ga školski ugušio rear-naked-choke. Dojam je kako je Guillard potcijenio Lauzona što mu se vratilo poput bumeranga.

Ne smijemo zaboraviti niti još jeda epohalni okršaj Nam Phana i Leonarda Garcije. Krađom godine proglašena je sudačka odluka nakon njihovog prvog međusobnog meča u prosincu prošle godine. Pan je i tada bio bolji, no suci su neobjašnjivo presudili u korist meksičkog borca. Ovaj put je situacija bila gotovo identična. Nakon pravog rat i nekoliko međusobnih nokdaunova (prednjačio je Garcia) odluka je zasluženo otišla Vijetnamcu.

Glavne borbe:
Frankie Edgar def. Gray Maynard via TKO – Round 4, 3:54
Jose Aldo def. Kenny Florian via Jednoglasna odluka sudaca (49-46, 49-46, 49-46)
Chael Sonnen def. Brian Stann via Prisiljavanje na predaju (arm-triangle choke) – Round 2, 3:51
Joe Lauzon def. Melvin Guillard via Prisiljavanje na predaju (rear-naked choke) – Round 1, 0:47
-Nam Phan def. Leonard Garcia via Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Uvodne borbe:
Demian Maia def. Jorge Santiago via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-27)
Anthony Pettis def. Jeremy Stephens via Podjeljena odluka sudaca (29-28, 28-29, 29-28)
Stipe Miocic def. Joey Beltran via Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 30-27, 29-28)
Darren Elkins def. Tiequan Zhang via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-26, 30-27)
Aaron Simpson def. Eric Schafer via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-27)
Mike Massenzio def. Steve Cantwell via Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 30-27, 29-28)