KOMENTAR TJEDNA

Besart i Zubčić promociju odradili u velikom stilu

18.11.2008 u 11:19

Bionic
Reading

Besart i Zubčić promociju odradili u velikom stilu

Iako se proteklih dana, nepotrebno i opet, najviše govorilo i pisalo o Dinamu, njegovim skupocjenim zvijezdama i uvrijeđenim igračima, kraj tjedna potvrdio je da postoje i drugi sportaši i drugi sportovi.

U toliko spominjanom Dinamu ne uspijevaju dokučiti da na mladima svijet ostaje. Doduše, nije da trener Ivanković i njegovi prethodnici nisu podržavali mlađe igrače, međutim dojam je da su zbog pritiska rezultata i sami bili u strahu i da nisu mogli (ni smjeli) istrpjeti njihove pogreške.

Na svu sreću, postoje druge sredine, u kojima trenerima nad glavom ne stoje nekakvi Mamići i koji će moći forsirati svoju viziju. Posljednji koji je to potvrdio jest Zagrebov trener Luka Pavlović, kojem nije smetalo što junak utakmice i strijelac prekrasnog gola Besart Abdurahimi ima tek 18 godina. Jednaku hrabrost, zasigurno ne i ludost jer s tim dečkom trenira već dosta vremena, pokazao je Cibonin trener Velimir Perasović, koji je 12 minuta za demonstraciju talenta i raskoši podario Tomislavu Zubčiću. 18-godišnjaku je sasvim sigurno bilo lakše igrati jer Cibona je protiv Vojvodine igrala utakmicu koju nije mogla izgubiti.

Naravno, nisu ta dvojica jedini klinci koji nastupaju po hrvatskim borilištima, međutim najbolji su dokaz da djeca iz vlastitog pogona pružaju najviše i najbolje. To je vizija kojom je krenuo i izbornik Slaven Bilić, gurnuvši u vatru Ćorluku, Modrića, Eduarda, pridodavši im Rakitića, u najnovije doba i Iličevića. Istina, ne izdanke hrvatskih nogometnih škola, ali dovoljno mlade da i sâm ostavi traga u njihovim karijerama. Ako su kao tinejdžeri u Ligi prvaka mogli igrati Kluivert, Raul i Casillas, onda je jasno da godine uopće nisu važne. Već samo hrabrost trenera. I, naravno, znanje igrača.