ONA JE ODRI TOMAS

Kći i unuka plivača hrvačica i atletičarka

02.10.2011 u 12:46

Bionic
Reading

Odri Tomas, učenica trećeg razreda V. zagrebačke gimnazije, bavi se hrvanjem i atletikom. Nije pošla stazom djeda Gordana i tate Svena, predsjednika i natjecatelja plivačkog kluba Mladost. I Odrina sestra Reina bavi se atletikom

'Onako, više rekreativno, a brat Ivan još ima vremena za izbor svog sportskog puta', ističe Odri.

Mnogi je, kažu, u čudu gledaju kad im kaže da je (i) hrvačica. Iznenadila se koliko, zapravo, malo znamo o sportovima, od pravila do opreme.

'Oduvijek sam voljela trčati, no u sedmom razredu osnovne škole upoznala sam se s hrvanjem', pripominje.

Članica je hrvačkog kluba Hrvatski dragovoljac iz Brezovice, a trener joj je Kristijan Slačanac. Sa zanosom priča o hrvanju.

'U one dvije minute, koliko traje susret, daješ sve od sebe, svi mišići ti rade, i glava', tvrdi Odri.

Makar se u hrvanju može pohvaliti naslovima državne prvakinje u mlađim natjecateljskim skupinama, nema (još) priliku za izlazak na međunarodnu scenu.

'U recesiji se uvijek nečeg moraš odreći, a u hrvanju su, da tako kažem, stradala neka ženska hrvačka natjecanja', obavještava.

Ipak, optimizam je ne napušta. Kad dođe nova djevojka u klub, kad će imati partnericu, mnogo toga moglo bi krenuti uspješnije.

Zbog manje hrvačkih obveza počela se baviti atletikom, svojom, kako ističe, prvom ljubavi.

U atletskom klubu Agram u trčanju na 1500 i 3000 metara trenira pod nadzorom Ljiljane Ćulibrk. Baš trčanje na 1500 metara mnogi nazivaju kraljevskom atletskom disciplinom.

'Na 1500 metara stalno razmišljaš, moraš se ravnati prema prvome, nije da možeš trčati u nekom svom ritmu, jer te to može zeznuti. Na 3000 metara, pak, cijelo vrijeme si govoriš 'možeš ti to izdržati, nemoj odustati'', opisuje Odri.

Odlična je učenica, a još kao osnovnoškolka dobila je nagradu u 7. i 8. razredu kao najčitateljica. Voli matematiku i fiziku, a kani se upisati na Fakultet elektrotehnike i računarstva. Dotad će kao srednjoškolka uživati u atletici i hrvanju te sudjelovati u međurazrednim školskim natjecanjima.

'Ta natjecanja organizirali su učenici, a sudjeluju i sastavi profesora', pripominje Odri.

A jednoga dana okušat će se u maratonu. To je njen izazov nad izazovima.