FORMULA 1

Dominacija Brawn GP-a, Button prvi, Barrichello drugi

29.03.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Britanski vozač Jenson Button (Brawn-Mercedes) pobijedio je u nedjeljnoj utrci za VN Australije, prvoj utrci nove sezone Formule 1, dok je drugo mjesto pripalo njegovom momčadskom kolegi Rubensu Barrichellu

Otvaranje sezone Formule 1 bilo je više nego spektakularno. U svom premijernom nastupu momčad Brawn GP osvojila je prva dva mjesta i napravila senzaciju. Britanac Button potpuno zasluženo je došao do svoje druge pobjede u karijeri jer je vodio od prvog do posljednjeg kruga, no zato je sretnim spletom okolnosti do drugog mjesta došao Buttonov momčadski kolega Brazilac Barrichello koji je, istina, u utrku krenuo s drugog statrnog mjesta, no loše je startao, pao u poretku, da bi se na kraju dočepao druge pozicije.

Aktualni svjetski prvak Britanac Lewis Hamilton startao je sa 18. pozicije, ali se odličnom vožnjom popeo do trećeg mjesta nakon što je Talijan Jarno Trulli iz Toyote naknadno kažnje sa 25 sekudi zbog preticanja Hamiltona dok je na pisti bio sigurnosni automobil. U Ferrariju mogu biti nezadovoljni raspletom događaja u Australiji.

Dobro su se držali veći dio trke, da bi 12 krugova prije kraja Massa odustao zbog kvara na motoru, a Raikkonen je slomio krilce, te je i on morao odustati. Najviše razloga za tugu mogu imati u Red Bullu i BMW-u jer su se njihovi vozači Vettel i Kubica, koji su tri kruga prije kraja držali drugo i treće mjesto, u jednom zavoju 'poljubili' i nešto kasnije odustali od utrke.

Britanski vozač Jenson Button (Brawn-Mercedes) pobijedio je u današnjoj utrci za VN Australije, prvoj utrci nove sezone 'formule 1'.

'Ne moram vas podsjećati što se o meni pisalo protekle sezone. Ovo je doista nevjerojatno, donedavno nisam znao da li ću uopće imati posla, a sada slavim pobjedu na otvorenju sezone. To nije bila moja najbolja utrka u životu, ali ipak mi je donijela pobjedu. Ovo je pobjeda čitave momčadi, a meni je do toga posebno stalo. Moram napomenuti da je vlasnik ekipe Ross Brawn posljednjih 15 minuta utrke ostao bez riječi, a ne znam da li se netko može sjetiti kada je 'veliki medo' bio bez riječi', izjavio je Button, kojemu je ovo druga pobjeda u karijeri nakon slavlja na VN Mađarske 2006.

Drugo mjesto pripalo je njegovom močadskom kolegi Brazilcu Rubensu Barrichellu.

'Tijekom utrke mijenjao sam raspoloženja, ali na kraju sam presretan rezultatom. Iznenadila me izdržljivost bolida. Nakon lošeg starta, te nakon što sam doživio udarce u prednji i stražnji dio bolida, nisam ni mogao sanjati da ću biti na postolju. No, bolid je sve to izdržao i evo me na drugom mjestu', rekao je Barrichello.

Treći je ciljem prošao Talijan Jarno Trulli (Toyota), ali je on kasnije kažnjen sa 25 sekundi budući da je pretekao Lewisa Hamiltona dok je na pisti bio sigurnosni automobil.
Tako se aktualni svjetski prvak Britanac Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), koji je startao sa 18. mjesta, popeo sa četvrte na treću poziciju, dok je Trulli završio na 12. mjestu.

'Da mi je netko prije utrke ponudio treće mjesto, prihvatio bih bez razmišljanja. Momčad je napravila fantastičan posao i presretan sam zbog ovog rezultata', kazao je Hamilton.

Ključna stvar za konačni rasplet dogodila se tri kruga prije kraja utrke, kada je Button bio vodeći, a iza njega su bili Sebastian Vettel (Red Bull) i Robert Kubica (BMW-Sauber). Kubica je pokušao preteći Vettela, no došlo je 'bliskog susreta' dvaju bolida i za obojicu je to praktično bio kraj. Vettel je u komunikaciji sa svojom momčadi putem radija priznao da je to bila njegova greška: 'Ja sam idiot, trebao sam ga pustiti. Jako mi je žao'.

Zbog ovog incidenta momčad Red Bulla je kažnjena sa 50 tisuća dolara, a Vettel će na sljedećoj utrci (VN Malezije, 5. travnja) biti kažnjen sa 10 mjesta slabijom startnom pozicijom.

Nakon ovog sudara na pistu je izašao sigurnosni automobil, koji do kraja utrke bio na stazi.

REZULTATI:

1. Jenson Button (VBR/Brawn-Mercedes) 1:34:15.784
2. Rubens Barrichello (BRA/Brawn-Mercedes) +0.807
3. Lewis Hamilton (VBR/McLaren-Mercedes) 2.914
4. Timo Glock (Nje/Toyota) 4.435
5. Fernando Alonso (Špa/Renault) 4.879
6. Nico Rosberg (Nje/Williams) 5.722
7. Sebastien Buemi (Švi/Toro Rosso) 6.004
8. Sebastien Bourdais (FRA/Toro Rosso) 6.298
9. Adrian Sutil (Nje/Force India) 6.335
10. Nick Heidfeld (Nje/BMW-Sauber) 7.085
11. Giancarlo Fisichella (ITA/Force India) 7.374
12. Jarno Trulli (ITA/Toyota) 26.604 (kažnjen sa 25 sekundi)
13. Mark Webber (AUS/Red Bull) 1 krug
14. Sebastian Vettel (Nje/Red Bull) 2 kruga
15. Robert Kubica (POLJ/BMW-Sauber) 3 kruga
16. Kimi Räikkönen (FIN/Ferrari) 3 kruga