PRIJAM U HOO-U

Prvakinja čeka državljanstvo i trenira u Ljubljani

26.09.2011 u 20:33

Bionic
Reading

Svjetski prvaci u latinoameričkim plesovima Tatjana Lahvinovič i Zoran Plohl od 2008. nastupaju za hrvatsku reprezentaciju, vježbaju u Ljubljani jer njihov zagrebački klub Spin nema krov nad glavom, a Tatjana još čeka i hrvatsku putovnicu

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora mr. Zlatko Mateša i glavni tajnik HOO Josip Čop primili su plesni par Tatjanu Lahvinovič i Zorana Plohla, koji su na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Singapuru osvojili zlatnu medalju u latinoameričkim plesovima kao prvi hrvatski par. U izaslanstvu Hrvatskog sportskog plesnog saveza bili su dopredsjednik dr. Antun Marki i glavna tajnica Dragana Majcen te Tomislav Valdec, trener zagrebačkog plesnog kluba Spin za koji plešu svjetski prvaci. Prvaci su sambu, cha-cha-cha, rumbu, paso doble i jive u Singapuru otplesali za pet.

'Točnije, pobijedili su u svih pet plesova jednoglasnom odlukom sudaca', precizira trener Tomislav Valdec.

U Singapur su doletjeli dan uoči natjecanja, ali su prije puta tjedan dana živjeli po singapurskom vremenu ustajući u četiri ujutro i liježući u devet navečer. I to je, kažu, zacijelo pridonijelo njihovom uspjehu. Osim, naravno, perfektne izvedbe.

'Morate se svidjeti sucima, naslutiti što oni žele, a pritom se morate dopasti i publici', istaknuo je Zoran, a Tatjana se nadovezala:

'Važnu ulogu ima i izbor odjeće.'

Pogledasmo u čudu, a trener Tomislav Valdec objasni:

'Znate, haljina nije samo komad materijala, tu veliku ulogu imaju kamenčići Swarowski, šljokice, rese na haljini, ostali nakit.'

Tatjana je haljine za singapurski naslov naručila u Londonu kod najpoznatijeg dizajnera plesne odjeće. Dvije haljine stajale su pet tisuća eura.

'No osvajanjem svjetskog zlata još nismo vratili novac uložen u haljine', kroza smijeh nadoda Zoran.

A koliko onda valja vježbati?

'Katkad vježbamo dva do tri sata na dan, katkad deset sati. Ovisi o dijelu sezone za koji se pripremamo. Za Singupar smo vježbali po cijeli dan, od sedam ili osam ujutro do sedam ili osam sati navečer', otkriva Zoran.

Dosad su Zoran i Tatjana na najvećoj svjetskoj smotri dvaput stajali na srebrnom postolju, na korak udaljeni od zlatnog, 2009. u Mariboru te 2010. u New Yorku. Njihova nadanja uoči Singapura imala su pokriće. To više što su već u travnju bili bez premca na Europskom prvenstvu u Marseilleu, a godinu ranije u češkoj Ostravi osvojili srebro te 2009. u njemačkom Oldenbourgu europsku broncu.

U očekivanju singapurskih rezultata neizvjesnost je dosegnula vrhunac: nepročitana su ostala imena srebrnog i zlatnog para. I singapurska publika napela je uši. Napokon se čuo glas službenog spikera: drugo mjesto na svijetu u latinoameričkim plesovima osvojila je Rusija. Znači, Hrvatska, čije će ime spiker priopćiti poslije, kad će pročitati ime zemlje pobjednice, tek će biti prozvana kao prva.

Čuvši ime Rusija, Zoran Plohl nije više izdržao nego je kleknuo.

'I zaplakao od sreće', nadoda trener Tomislav Valdec.

'Skoro 12 godina Tatjana i ja plešemo zajedno, triput nas je ruski par pobjeđivao na svjetskim prvenstvima, a baš u Singapuru konkurencija je bila jaka, brojčano veća no ikad.

Dvaput smo bili drugi, neće nam valja sreća sad okrenuti leđa. Kad sam čuo da nismo drugi, kleknuo sam olakšanja radi', odvrtio je singapurski film Zoran u Hrvatskom olimpijskom odboru.

'Zoran je živčaniji od mene, ja sam perfekcionistkinja', kroza smijeh dodaje Tatjana, pa nastavlja: 'U trenucima kad su se proglašavali pobjednici, samo sam gledala u jednu točku na podu i ponavljala u sebi na engleskom jeziku 'Rusija, Rusija'.'