UTRKA U BERLINU

Makau srušio svjetski rekord u maratonu!

25.09.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Legendarni etiopski dugoprugaš Haile Gebrselassie više nije svjetski maratonski rekorder. U Berlinu ga je u nedjelju ujutro razvlastio 26-godišnji Kenijac Patrick Makau

Lanjski pobjednik u Berlinu otrčao je dionicu dugu 42.195 kilometara za dva sata, tri minute i 38 sekundi, što je 21 sekundu bolji rezultat od Gebrselassiejeva svjetskog rekorda postignutog u Berlinu prije tri godine.

Makauovo je rušenje Gebrselassiea proteklo u vjernoj simbolici: pokušavši pratiti Kenijčev precizni ritam svjetskog rekorda sad već bivši svjetski rekorder morao je odustati na 27. kilometru utrke. Prestao je trčati s grčem na licu, držeći se šakom za predio torza. Nakon kratke pauze ipak je nastavio utrku koja se odvijala u idealnim vremenskim uvjetima.

Nanio je Makau 38-godišnjem Etiopljaninu prvi poraz pri njegovu petome berlinskom nastupu. Pobijedio je Gebrselassie u svim četirima dosadašnjim nastupima na ulicama glavnoga njemačkog grada.

U 38-godišnjoj povijesti Berlinskog maratona Makauov je rezultat osmi svjetski rekord otrčan na jednoj od najcjenjenijih maratonskih staza na svijetu, koji s utrkama u Londonu, New Yorku, Chicagu i Bostonu čini maratonski Grand Slam.