FEDERER DONIO PRILIKU

Mrak zaustavio Švicarce u posljednjem gemu

18.09.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Australija i Švicarska završit će kvalifikacijski dvoboj za Svjetsku skupinu Davis Cupa tek u ponedjeljak nakon što je odlučujući, peti meč između Lleytona Hewitta i Stanislasa Wawrinke prekinut pri Švicarčevu vodstvu u petom setu (5-3)

Glavni sudac dvoboja odlučio je prekinuti igru nakon odigranih osam gemova u petom setu petog meča iznimno izjednačenog dvoboja zbog sve slabije vidljivosti odnosno mraka koji se spustio nad travnati teren glavnog stadiona Royal Sydney Golf Cluba. Prekid je dogovoren s obojicom izbornika, švicarskim Severinom Lüthijem i australskim Patrickom Rafterom, uz Australčevo negodovanje, pri 4-2 vodstvu Wawrinke, nakon što budu odigrana još dva gema. Lüthi se složio s odlukom jer je to značilo da će Wawrinka u najmanju ruku u posljednjem gemu servirati za vodstvo od 5-3. Nezadovoljni je pak Rafter, koji je u više navrata tijekom nedjeljnih mečeva protestirao zbog kojekakvih detalja, poput neispravnog uređaja za označavanje auta, pokušao ishoditi prekid meča nakon sedmog gema, u kojem je Hewitt smanjio na 4-3. Nekadašnji dvostruki pobjednik US Opena nije u tome uspio, tako da će nekad najbolji tenisač svijeta u ponedjeljak započeti nastavak meča servisom pri vodstvu Wawrinke od 5-3.

U izvrsnome meču punom preokreta Hewitt je imao 1-0 i 2-1 vodstvo u setovima, a treći je set dobio 9-7 u 13. gemu iako je Wawrinka nakon devet odigranih poena imao vodstvo od 6-3.

Švicarac je dokazao da je trenutačno ipak osjetno bolji igrač u četvrtom setu. 'Breaknuo je' Hewitta najprije u trećem gemu. Australac je uzvratio rebreakom, da bi Švicarac ponovio break u sedmom gemu sačuvavši prednost do kraja seta.

Konačno, u petom je setu Švicarac, bodren od Rogera Federera i ostalih kolega iz reprezentacije, oduzeo servis Hewittu u petom gemu te stečenu prednost očuvao do prekida.

Federer je u prvome meču nedjeljnog programa, dvoboju prvih reketa, pobijedio Bernarda Tomica 3-1 u setovima.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku skupinu:

Australija – Švicarska 2-2

Tomic – Federer 2-6, 5-7, 6-3, 3-6
Hewitt - Wawrinka 6-4, 4-6, 7-6(7), 4-6, 3-5, prekid zbog mraka