BLIZU POBJEDI

JAR protiv Hrvata bez oba singl igrača?

17.09.2011 u 18:39

Bionic
Reading

Još samo jedan bod dijeli hrvatske tenisače od još jednog sudjelovanja u Svjetskoj skupini Davis Cupa nakon što su u subotnjem dvoboju parova Marin Čilić i Ivan Dodig s 6:2, 6:4, 3:6, 6:1 svladali Južnoafrikance Raavena Klasena i Rika de Voesta

Hrvatska je tako povela 2:1, pa u preostala dva nedjeljna pojedinačna meča treba samo jednu pobjedu da bi i iduće sezone imala mjesto u elitnom rangu neslužbenog svjetskog momčadskog prvenstva.

'Sada smo jedan korak ispred Južne Afrike, ali susret nije odlučen. Idemo korak po korak, no nadam se da ćemo pobijediti,' rekao je izbornik Goran Prpić.

Najveće iznenađenje dogodilo se sat vremena prije početka susreta, kad je južnoafrički izbornik John-Laffnie de Jager predao nominaciju za parove. Na papiru koji je uručio vrhovnom sucu Andrewu Jarrettu nije bilo najboljeg igrača Kevina Andersona, što je značajno povećalo šanse hrvatskog sastava.

'Anderson se nakon meča u petak žalio na ozljedu koljena, a u subotu nije bilo ništa bolje. Jednostavno nije bio u stanju igrati, a još uvijek ne znamo hoće li moći nastupiti u nedjelju,' rekao je De Jager.

Čilić i Dodig ovakvu su priliku objeručke iskoristili. Već u prvom gemu osvojili su gem na De Voestov servis, onda napravili još jedan break kod 4:2 i tu je prvi set bio odlučen. U drugoj dionici bio je dovoljan samo jedan break, kod 1:1, a šansa da sve bude gotovo maksimalnim rezultatom propuštena je kod 1:1 u trećem setu, kad hrvatski tenisači nisu iskoristili tri break lopte. Južnoafrikanci su se nakon toga razbudili i osvojili taj set, no u četvrtoj dionici sve je otišlo na stranu gostiju nakon što su u uvodnom gemu spasili break loptu. Južna Afrika je iskoristila samo jednu od 13 break lopti.

'Za nas je bilo pozitivno što Anderson nije igrao. Klaasen je pokazivao nervozu i sigurno nema takvu kvalitetu kao Anderson. Mi smo igrali dosta dobro, no jasno je da u meču koji se igra na tri osvojena seta nije lako držati cijelo vrijeme visoku razinu. Izuzetno dobro smo igrali na važne lopte,' rekao je Čilić.

Ivan Dodig je dodao:

'Odigrali smo kvalitetan meč. Nismo često igrali zajedno, ali smo iz meča u meč sve bolji. Bio ni je užitak igrati i nadam se da ćemo kao par i ubuduće pobjeđivati u reprezentaciji

Dobru atmosferu na igralištu pratilo je i jednako ozračje na tribinama, gdje je skupina od pedesetak hrvatskih navijača podržavala tenisače. Marin Čilić to nije propustio spomenuti:

'Malo smo iznenađeni podrškom Hrvata ovdje, ali smo polaskani time. Bio nam je pravi užitak igrati pred ovakvom publikom,' rekao je Čilić.

Nedjeljni program u Potchefstroomu počet će u 10 sati, kad bi na igralište trebali izaći Marin Čilić i Kevin Anderson. Nakon toga je na rasporedu susret Ivan Dodig - Izak van der Merwe, no do tog dvoboja sigurno neće doći jer će Južnoafrikanac zbog ozljede ruke izbivati s igrališta sljedećih šest tjedana.