GROZNA TRAGEDIJA

Rusija tuguje za stradalim hokejašima Lokomotiva

07.09.2011 u 17:53

Bionic
Reading

U srijedu popodne iz Rusije je stigla šokantna vijest. Zrakoplov koji je prevozio hokejaše Lokomotiva iz Jaroslavlja srušio se ubrzo nakon polijetanja iz zračne luke u blizini Jaroslavlja. Cijela momčad u kojoj je bilo nekoliko istinskih hokejaških zvijezda je nažalost stradala

Strašna tragedija dogodila se u Rusiji kada se srušio zrakoplov u kojem je bila kompletna hokejaška momčad Lokomotiva iz Jaroslavlja. Zrakoplov ih je trebao odvesti prema Minsku gdje su imali zakazanu utakmicu prvog kola KHL-a, nakon NHL-a druge najjače hokejaške lige svijeta. U Minsku su trebali igrati utakmicu protiv Dinamo Minska u 1. kolu nove sezone KHL lige u kojoj sudjeluju klubovi iz Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, Latvije i Slovačke.

Jedna od najvećih sportskih tragedija odnijela je živote cijele momčadi Lokomotiva, kluba koji je osnovan 1949. godine, a u svojoj je turbulentnoj povijesti nekoliko puta mijenjao ime. Lokomotiv je jedan od najboljih ruskih hokejaških klubova, s tri naslova prvaka, a još su dva puta igrali finale. Prošle sezone su završili kao treća momčad KHL-a. Da, radi se o izuzetno jakoj hokejaškoj momčadi.

Službeno je potvrđeno kako su smrtno stradale 43 osobe, od čega 36 članova momčadi i sedam članova posade zrakoplova. Preživio je jedan član posade te hokejaš Aleksandr Galimov koji se nalazi u iznimno teškom stanju.

Nekoliko je zvijezda u momčadi koje su napravile značajnu karijeru u NHL-u. Počevši od kapetana, Čeha Karela Rachuneka koji je s češkom reprezentacijom bio svjetski prvak, a taj 32-godišnji branič je također dugi niz godina igrao u NHL-u. Tu je i njegov kolega iz reprezentacije Jan Marek. Boje Lokomotiva je branio i veliki Slovak Pavol Demitra koji je sa slovačkom reprezentacijom 2003. osvojio svjetsku broncu. Igrao je tri puta na all star utakmici, a najveći pečat je ostavio u St. Louis Bluesima gdje je klupski peti strijelac svih vremena. Ove je sezone došao u Lokomotiv, no nažalost nije odigrao nijednu prvenstvenu utakmicu.

Tu je bio i Latvijac Karlis Skrastinš koji je 11 godina igrao u NHL-u prije nego je ovog ljeta potpisao za Lokomotiv. Za treću momčad KHL-a igrao je i 23-godišnji Aleksandar Vasjunov, čovjek koji je jednu sezonu proveo u New Jersey Devilsima prije nego se vratio u svoju domovinu. Među poginulima je bio i trener, Kanađanin Brad McCrimmon, koji je u svojoj karijeri često proglašavan jednim od najboljih braniča svih vremena, a dugo godina je bio pomoćni trener u NHL klubovima.

Bjelorus Ruslan Salei, koji je ove sezone pristupio Lokomotivu, a i iza njega je briljantna karijera u NHL-u gdje je došao 1996. godine kao deveti izbor, pukom je srećom izbjegao tragediju. On je ekipu Lokomotiva već čekao u Minsku, gdje su trebali odigrati prvu utakmicu.

Nažalost, zauvijek su otišle neke od legendi hokeja. Zaista grozna tragedija.