BBK ŠIŠMIŠ

Samobor nezaobilazna stanica svjetskog biciklizma

26.08.2011 u 09:13

Bionic
Reading

Na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj sudjelovat će i Samoborci Turk i Topol

Brdski biciklistički klub Šišmiš iz Samobora već je 18 puta bio domaćin i organizator međunarodne utrke, koja posljednjih godina nosi oznaku C-1 (class jedan), na kojoj natjecatelji skupljaju bodove i za nastupe na najvećim svjetskim natjecanjima.

'Na samoborskoj utrci sudjelovali su i brdski biciklisti iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Srbije, Češke, Poljske, Slovačke, Estonije, Rusije, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država, Cipra, Turske, Grčke , Brazila i Argentine', ističe Luka Čanak, predsjednik Šišmiša.

Utemeljen 3. svibnja 1994. godine, zaslugom Romana Vukovića, Šišmiš je danas najstariji aktivni brdski biciklistički klub u Hrvatskoj. Ime je dobio po negdašnjem samoborskom sportskom društvu Šišmiš, koji je imao - kako se govorilo prije stotinjak godina - i biciklističku sekciju.

'Naš član Filip Turk sadašnji je hrvatski prvak', dodaje Luka Čanak.

Brdske biciklističke utrke posljednjih godina u svijetu okupljaju mnoge. Svaki organizator, pa tako i samoborski Šišmiš, dužan je ispuniti stroga mjerila Svjetskog biciklističkog saveza.

'Samoborsku utrku organizira desetak ljudi uz potporu četrdesetak redara. Svi oni rade volonterski. Ali pohvale inozemnih asova koje stižu na naš račun više su od kurtoaznih priznanja', podvlači Čanak i zatim dodaje: 'Šišmiš krasi druženje i dobri međuljudski odnosi. Ne čudi stoga što unatoč skromnim sredstvima činimo i deset puta više nego što se u takvim okolnostima može učiniti'.

U mnogim zemljama već je postalo uobičajeno: gdje se zimi održavaju natjecanja u skijaškim kupovima, u ljetnim mjesecima voze se brdske biciklističke utrke.

'Čak su i cijene hotela u tim zimskim središtima u ljetnim mjesecima više negoli u zimskim', obavještava Čanak.

Na skorašnjem Svjetskom brdskom biciklističkom prvenstvu, koje će se održati u Švicarskoj, u Champeryju od 31. kolovoza do 4. rujna, sudjelovat će i članovi Šišmiša Filip Turk i Berislav Topol. Turk u XC disciplini (Cross Countryju), a Topol u spustu. XC disciplina je postala olimpijska u Atlanti 1996. Vozi se na kružnim stazama.

'Inače, brdski biciklizam posve je prikladan i za rekreativce. Uostalom, Svjetski biciklistički savez posebnim programima Biciklizam za sve podupire baš rekreativce', zaključuje Čanak.