TRIATLON

Daria Pletikapa u Pekingu otvara londonska vrata

18.08.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Svjetsko triatlonsko prvenstvo bit će kruna ovogodišnje Darijine sezone, hrvatske prvakinje u plivanju na 1.500 metara, vožnji biciklom na stazi dugoj 40 kilometara i u trčanju na deset kilometara

Daria Pletikapa, slikovito rečeno, otkad zna za sebe, bavi se sportom. Hrvatska je prvakinja u olimpijskom triatlonu, to jest: u plivanju na 1.500 metara, u vožnji biciklom na stazi dugoj 40 kilometara i u trčanju da deset kilometara.

Članica je zagrebačkog triatlonskog kluba Zrinski-Novatec. Atletski klubovi, pak, za trčanje na tri, pet i deset tisuća metara obično angažiraju triatlonce. Tako i Daria u atletici nastupa za Dinamo-Zrinjevac na dugim prugama.

'Triatlonom sam se počela baviti potkraj 2007. Trenira me Ivan Ivezić. Prvu pravu sezonu imala sam 2008. Prije toga bavila sam se karateom, atletikom, rukometom i plivanjem. Kad sam spoznala da bih mogla biti uspješna u triatlonu, odlučila sam se za taj sport. Dinamičan je, nije dosadan, a zahtjevni su prijelazi iz discipline u disciplinu. Osobito iza plivanja na bicikl, kad se posve mijenja položaj tijela i kad opterećuješ druge mišićne skupine', opisuje Daria, koja skuplja bodove za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

U Europskom kupu bodove osvaja 20 najuspješnijih, a u Svjetskom prvih 50.

'No možete biti i među dvadesetoricom najbržih, ali ako zaostanete više od osam posto za pobjednicom, nećete osvojiti bodove. Otprilike, ne smijete kasniti za prvoplasiranom sudionicom više od devet minuta ako je njezino pobjedničko vrijeme dva sata', objašnjava Daria.

Od hrvatskih predstavnika dosad je u triatlonu Zvonko Ćubrić bio na korak do Olimpijskih igara. Za nastup u Pekingu manjak mu je jedan jedini bod.

U svijetu je sve više zaljubljenika u triatlon, koji je od 2000. olimpijski sport.

U zimskom razdoblju Daria trenira i po šest sati na dan, a u natjecateljskoj sezoni od tri do četiri sata. Da su mogućnosti veće, zime bi provodila u Južnoafričkoj Republici ili u Australiji.

'Jednom sam bili zimi u Južnoafričkoj Republici, u siječnju, baš kad je kod nas bilo hladno', pripomenula je Daria.

U subotu i nedjelju u Švicarskoj će se održati Svjetsko prvenstvo u sprint triatlonu za juniore i Ekipno svjetsko prvenstvo. U hrvatskoj štafeti nastupit će Sara Vilić, Matija Lukina, Daria Pletikapa i Martin Papišta Svaki sudionik pliva 250 metara, vozi bicikl šest kilometara i trči 1200 metara.

'Kruna sezone očekuje me, međutim, 10. rujna u Pekingu na Svjetskom triatlonskom prvenstvu za sudionice do 23 godine. Ovo mi je posljednja sezona u toj dobnoj skupini. Na Europskom prvenstvu do 23 godine bila sam četvrta u duatlonu (trčanju i vožnji biciklom). Bodove za Olimpijske igre u Londonu moguće je skupljati do 31. svibnja iduće godine. Konkurencija je doista velika. Iz europskih zemalja koje dosad nisu imale triatlonke na olimpijskim igrama, u London će otputovati samo jedna. Desetak je velikih konkurentica za taj put. Zasad sam 165. na svjetskoj ljestvici, a nadam se da ću se plasirati među 150 najuspješnijih i tako se domoći bodova za put u London. No ako ne uspijem, neću odustati. Jednako ustrajno vježbat ću i za mogući nastup 2016. u Rio de Janieiru', odlučna je Daria.