OD ZAGREBA DO LJUBLJANE

S pucnjem gričkog topa u lov na olimpijske bodove

17.08.2011 u 08:43

Bionic
Reading

U nedjelju, 28. kolovoza, održat će se tradicionalna jednodnevna utrka od Zagreba do Ljubljane, a sudionici će startati točno u podne ispred zgrade HNK-a

Jednodnevna međunarodna profesionalna cestovna biciklistička utrka od Zagreba do Ljubljane održat će se u nedjelju, 28. kolovoza. Biciklisti većinom iz hrvatskih, slovenskih, talijanskih i austrijskih klubova startat će u 12 sati ispred zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta na Trgu maršala Tita.

'Bit će to biciklistički praznik. Druga po redu utrka od Zagreba do Ljubljane, prve dvije vožene su od Ljubljane do Zagreba, na simboličan način poveznica je s Europom i, istodobno, poveznica između dva glavna grada', kaže Gordan Kernc, tajnik Zagrebačkog biciklističkog saveza i Biciklističkog kluba Zagreb.

Utrke s ciljem u Zagrebu završavaju na Medvedgradu, na Oltaru domovine. Utrke s ciljem u Ljubljani završavaju na ljubljanskome Starom gradu.

'Tri su biciklističke utrke u Hrvatskoj prava poslastica. Jedna je utrka od Zagreba do Ljubljane, druga je ožujska manifestacija Istarsko proljeće, a treća međunarodno juniorsko natjecanje Po Istri, jedno od pet najvećih u svijetu', ističe Kernc.

Od hrvatskih klubova, na utrci od Zagreba do Ljubljane sudjelovat će Loborika, vjerojatno i pazinski Kamen.

'Najzvučnija domaća biciklistička imena bit će Radoslav Rogina i Matija Kvasina, kandidati čak i za pobjedničko postolje. Na utrci od Zagreba do Ljubljane biciklisti će skupljati bodove i za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Ispred zgrade HNK-a krenut će s pucnjem gričkog topa Masarykovom i Gundulićevom do Ilice. Ilicom će produžiti do Kustošije, kolijevke zagrebačkoga biciklizma, gdje će na raskrižju pokraj Trga siječanjskih žrtava biti i službeni start. U Zaprešiću će biti prolazni cilj, iz Harmice će kolona prijeći u Sloveniju i preko Novog Mesta produžiti do Ljubljane', dodaje Kernc.

Već devedesetih godina 19. stoljeća zagrebačku mladež već je zaokupljao biciklizam. Danas je nezaobilazna gradska utrka seniora, juniora, kadeta i početnika dužini od 40 kilometara postala Memorijal poginulim bojovnicima domovinskog rata iz Zagreba od Kustošije do Oltara domovine na Medvedgradu.

'Biciklistički klub Zagreb osnovan je 1904. pod imenom Orao. Na čelu s predsjednikom Mladenom Lojenom upravo će Zagreb, uz Adriju Mobil iz Novog Mesta, organizirati četvrtu utrku od Zagreba do Ljubljane. Da nemamo potporu Zagrebačkog športskog saveza i Turističke zajednice grada Zagreba, utrku ne bismo mogli organizirati', podvukao je Kernc.

Okupljanje biciklista ispred HNK-a počet će već u osam sati izjutra, a od 10.30 do starta gledatelji će uz pomoć voditelja upoznati sudionike, ali i bivše asove.
'Sve će biti u svečarskom tonu, uz pratnju tamburaša, sa zagrebačkim štihom', najavljuje Kernc.