SVE JE KRIVA ASTMA

Hrvatski plivač pozitivan na doping

09.08.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Hrvatski plivač Boris Lončarić bio je pozitivan je na stimulans metilheksanamin na međunarodnom mitingu 'Zlatni medvjed' održanom 2. srpnja, priopćili su u utorak Hrvatski plivački savez i Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping

'Ured Hrvatskog plivačkog saveza zaprimio je dopis upućen od strane Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping o rezultatima dopinške kontrole provedene tijekom međunarodnog mitinga 'Zlatni Medvjed'. U njemu se prema nalazu licenciranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa, navodi prisutnost nedopuštene tvari Methylhexaneanine u uzorku hrvatskog plivača Borisa Lončarića', stoji u priopćenju.

Kako navode u svom priopćenju i Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping te Hrvatski plivački savez, Lončarić nije tražio analizu B uzorka i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, a on je trenutačno suspendiran.

'Sukladno navedenim pravilnicima, u tijeku je stegovni postupak protiv Borisa Lončarića o gore navedenim okolnostima. Prema izjavi plivača razlog pozitivnog nalaza je lijek za ublažavanje simptoma alergijske astme', kaže se u priopćenju Hrvatskog plivačkog saveza.

'Dugi niz godina liječim se od alergije te sam u drugoj polovici travnja mjeseca doživio tešku alergijsku reakciju zbog čega sam pao u anafilaktički šok te sam bio hospitaliziran. Liječnici su mi dijagnosticirali alergijsku astmu zbog čega sam dobio koktel-injekciju, koja mi je bila ublažila simptome. Nakon anafilaktičkog šoka počeo sam povremeno koristiti sredstvo Ayr Saline gel za nos, kako bi si olakšao simptome alergije. Očito je iz analize uzorka da se nisam dovoljno informirao o sastavu sredstva koji u sebi sadržava supstancu Methylhexaneamine pod nazivom Geranium ulje, jer nikad nisam pomislio da bi se nešto poput ovoga moglo dogoditi', stoji u izjavi mladog plivača koji izražava iskreno žaljenje zbog incidenta.

'Meni je iskreno žao što je došlo do ovakve pogreške. Ovom prilikom htio bih se ispričati kolegama sportašima, mojim trenerima i Plivačkom klubu Medveščak, Hrvatskom plivačkom savezu i svima koji su povezani sa sportom, a pogotovo svojoj obitelji koji su mnogo toga žrtvovali za mene i moju dobrobit.'

Sukladno pravilima, Hrvatski plivački savez će na vrijeme izvijestiti HZTA, FINA-u, WADA-u kao i javnost, o svim provedenim radnjama i odlukama, dodaje Hrvatski plivački savez.