POVRATAK S PLIVAČKOG EP-A

Španja: Možemo biti ponosni rezultatima

12.07.2011 u 12:54

Bionic
Reading

Hrvatska plivačka reprezentacija osoba s invaliditetom vratila se s Europskog prvenstva u Berlinu na kojem je osvojila osam odličja i u konkurenciji 36 zemalja zauzela ukupno 14. mjesto

Jedan od junaka europske smotre bio je Mihovil Španja koji je u pet disciplina osvojio pet odličja - zlato na 200 mješovito, srebra na 400 slobodno, 100 leđno i 50 delfin, te broncu na 100 prsno.

Medalje su osvojili i Sanja Milojević - zlato na 5.000 metra, te srebro na 400 slobodno, dok je Kristijan Vincetić doplivao do srebra na 400 slobodno.

'Bilo je ovo najmasovnije i najkvalitetnije europsko prvenstvo do sada, a hrvatska reprezentacija je osvojila čak osam medalja, što je najviše dosad. Možemo biti ponosni našim rezultatima i nastupom,' kazao je Španja koje je do sada na europskim prvenstvima osvojio ukupno 11 medalja.

Računajući i odličja na svjetskim prvenstvima i paraolimpijskim igrama dolazimo do brojke od 25 medalja, te 14 svjetskih rekorda.

'Nadam se kako ću i na paraolimpijskim igrama u Londonu nastavit s dobrim rezultatima,' dodao je Španja naglasivši kako se u Hrvatskoj i dalje rezultati osoba s invalididetom ne tretiraju jednako kao i rezultati ostalih sportaša.

Sanja Milojević je u svom prvom nastupu na europskom prvenstvu odmah osvojila zlato i to u utrci na 5 kilometara koja se održala u rijeci.

'Bilo je naporno, jer su bile jake struje. No izdržala sam do kraja,' naglasila je članica plivačkog kluba Natator koja je bila korak do zlata i na 400 slobodno.

Na koncu se morala zadovoljiti drugim mjestom.
'Presretna sam nastupom u Berlinu. Nisam niti pomišljala kako ću osvojiti dvije medalje,' dodala je Sanja.
Za Kristijana Vincetića je Berlin bilo drugo europsko prvenstvo. Srebrnu medalju na 400 slobodno je osvojio isplivavši osobni rekord.

'Mogu biti zadovoljan svojim nastupom. Konkurencija je sve jača, ovo je godina uoči paraolimpijskih igrara i prvenstvo je bilo vrlo zahtjevno,' naglasio je član Natatora.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić čestitao je plivačima na velikom uspjehu ostvarenom u Berlinu, naglasivši kako su osvojili najveći broj medalja na nekom velikom natjecanju od svih hrvatskih paraolimpijskih sportova.

'Ovo je mlada reprezentacija od koje se može još mnogo toga očekivati,' naglasio je predsjednik HPO-a dodavši kako je EP bilo vrhunski organizirano.

Osim osvajača medalja u Berlinu je nastupilo još šest hrvatskih plivača - Nataša Sobočan, Matija Grebenić, Antun Brzak, Kristijan Mamić, Dino Sinovčić i Tomislav Marenčić.