U BOJ ZA MEDALJU

Kljaković Gašpić treći u Weymouthu

10.06.2011 u 18:12

Bionic
Reading

Nakon pet dana nadmetanja u vjetrovitom Weymouthu, budućem poprištu OI 2012., Ivan Kljaković Gašpić kao treći ulazi u boj za medalju u klasi Finn, dok su Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470 završili su natjecanje na 13. mjestu

Ivan Kljaković Gašpić ulazi u plov za odličja kao treći, s 11 bodova zaostatka za drugoplasiranim Britancem Gillesom Scottom i 12 bodova prednosti ispred četvrtoplasiranog Britanca Eda Wrighta, što znači da će Ivanu teško izmaći postolje regate Svjetskog kupa. Domaća publika s velikim uzbuđenjem pratila je nastup Bena Ainslia, vlasnika četiri olimpijske medalje, od toga tri zlatne, odnosno njegov dvoboj s Gilesom Scottom i Edom Wrightom, koji se pokušavaju izboriti pokraj Bena za prolaz na Olimpijske igre. Međutim, kako zasad to izgleda na regatnom polju Ainslie je nepobjediv i prvi je sa 16 bodova prednosti.

Na samo sedam bodova do finala ostali su Šime Fantela i Igor Marenić u muškom 470. Dobro 13. mjesto u konačnici za njih, zaključno sa odličnim sedmim ulazom u cilj u zadnjem plovu danas. Šime i Igor zabilježili su nešto slabiji nastup nego na prošle dvije regate Svjetskog kupa.

U 49er-u Pavle Kostov i Petar Cupać završili su natjecanje na 23. mjestu, što je najvažnije u zlatnoj skupini u koju je ušlo samo 13 nacija. Na Svjetskom prvenstvu u Perthu u prosincu dijeli se 15 olimpijskih ulaznica, što znači da bi plasman u zlatnu skupinu bila riješena olimpijska norma za ovaj hrvatski dvojac, jedini u ovoj klasi.

Od tri hrvatske posade klase Zvijezda, kojima se ova regata boduje za nacionalnu olimpijsku izbornu ljestvicu, najbolje su se plasirali Marin Lovrović i Siniša Mikuličić. U ovoj klasi danas je bilo puno obrata, s nestabilnim vjetrom koji je potpuno preokrenuo rezultate prvog plova dana. Naše tri posade u konačnici su zauzele slijedeće pozicije - na 23. mjestu su Marin Lovrović i Siniša Mikuličić, 27. su Mate Arapov i Ante Šitić, a 34. Dan Lovrović i Marin Lovrović st. Tim redom su, dakle, osvojili i bodove za nacionalnu izbornu olimpijsku ljestvicu.

Enia Ninčević i Romana Župan su zauzele 28. mjesto u ženskom 470, dok je Luka Mratović na dasci regatu završio na 41. mjestu.