KORAK PO KORAK

Četvrt stoljeća stepanja od Sesveta do Gajnica

20.05.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Plesni studio Step by Step ima 700 članova, a okuplja djecu i odrasle te majke

Plesni studio Step by Step osnovala je Jasminka Zajec prije 25 godina, jer je žarko željela vratiti step u Zagreb.

'Kad je neponovljiva Lili Čaki, pjevačica veselih i smiješnih uloga u opereti i plesačica, prestala plesati step u kazalištu Komedija, stepa kao da je nestalo, kao da mu se netragom izgubio trag', kaže Jasminka Zajec.

Ta diplomirana psihologinja, osim što se plesno školovala u Hrvatskoj, usavršavala se i na Plesnoj akademiji u Kölnu te na plesnim tečajevima u Bostonu i New Yorku.

Danas, četvrt stoljeća nakon osnutka, plesni studio Step by Step okuplja četiri dječja ansambla od po 20 do 24 člana, pet juniorskih sastava i tri seniorska, a plešu bogme i mame. Klupske vitrine prepune su medalja s europskih i svjetskih prvenstava. Osim umjetničke voditeljice i trenerice Jasminke Zajec u plesnom studiju Step by Step u Sesvetama, Dubravi, Maksimiru, Vrapču i/ili Gajnicama mlade željne plesa vježbaju Marija Lutter, Štefica Steković, Tanja Skubic-Pipinić, Ivana Miličević i Jasminka Žuglić.

I one se usavršavaju. A govorilo se da je još Fred Astaire (1899-1987) step doveo do savršenstva. Ima li se, dakle, što nova naučiti?

'O, itekako. Stepati se može i rubnim udaranjem, i ovako i onako, pod svjetlošću reflektora, kao i u tami, bez glazbene pratnje, kad čuješ samo zvuk stopala', ističe Jasminka Zajec.

Zaljubljenici u step vježbaju i u dvoraniama, a katkad, zbog nedostatak prostora, i u školskim hodnicima.

'Djecu veseli što su u stepu sami sebi pratnja', podvlači Jasminka objasnivši:

'Step se pleše u posebnim cipelama koje imaju metalne tepove (pločice) na prstima i peti. Vizualni dojam upotpunjuje se i zvukom.'

Hja, sve je to divno i krasno, od činjenice da plesni studio Step by Step ima 700 članova pa do svjetskih i europskih zlatnih, srebrnih i brončanih odličja. Ali gdje se mogu vidjeti vaši članovi?

'Eh, u tome i jest problem. Stepovci kažu da imaju malo prigoda za pokazivanje svojih umijeća. No otkako je s emitiranjem počela Sportska televizija, probudila se nada.'

'Nastupom na Sportskoj televiziji napokon bismo širem gledateljstvu pokazati što umijemo', ističu stepovci.

Bit će to i prigoda da se ples na TV ekranu snimi onako kako je nekoć bio sniman u emisijama režisera Antona Martija.

'Marti je znao gledati i snimiti plesnu koreografiju', potvrđuje Jasminka Zajec.

Članice stepa nastupit će i na filmu.

'Režisere Branko Ivanda mislio je da će plesačice stepa za svoj film Lea i Darija potražiti u Sloveniji. Iznenadio se kad nas je otkrio. Naše članice Tamy Zajec i Klara Naka glumit će u Ivandinu filmu, a u dječjim plesnim scenama nastupit će dvadesetak naših djevojčica', obavještava Jasminka.