MALE RITMIČKE GIMNASTIČARKE

Šest sati treninga dnevno za 2,5 minuta nastupa

19.05.2011 u 19:18

Bionic
Reading

Šest sati svakodnevnih treninga za nastup od dvije i pol minute, toliko vježbaju hrvatske juniorke, koje će prvi put nastupiti u grupnim vježbama na Europskom prvenstvu

Kad vidiš ritmičarke, pomisliš: ‘Pa kako uspijevaju izvesti sve to, neće li kralježnicu slomiti?’ ‘A njima je to uobičajena vježba’, nasmije se trenerica Tihana Ujević, koja s kolegicom i imenjakinjom Tihanom Milas Bezjak vježba članice hrvatske juniorske reprezentacije u ritmičkoj gimnastici, koje će od 27. do 29. svibnja sudjelovati na 27. Europskom prvenstvu u Minsku. Bit će to prvi nastup hrvatskih predstavnica u juniorskim grupnim vježbama na kontinentalnoj smotri.

Riječ je, dakle, o pionirskom pothvatu. Osim reprezentacije Hrvatske, u Minsku će još debitirati selekcije Portugala i Srbije. Sudjelovanje na tom natjecanju u juniorskim grupnim vježbama potvrdile su i izabranice Španjolske, Slovačke, Litve, Azerbajdžana, Estonije, Italije, Mađarske, Finske, Bugarske, Švicarske, Norveške, Bjelorusije, Austrije, Velike Britanije, Poljske, Izraela, Rusije, Njemačke, Ukrajine i Letonije. Posljednjih sezona odličja na kontinentalnim smotrama osvajale su juniorke iz Rusije, Bjelorusije, Italije i Azerbajdžana.

Članice hrvatske reprezentacije u juniorskim grupnim vježbama su iz Zagreba, iz klubova Leda i Zagreb. Nadja Grozdanić (rođena 1996), Lucija Juranić (1997), Sara Troje (1997), Petra Ribarić (1998), Leonarda Kunštić (1997) i Petra Tokić (1997) počele su zajedno vježbati u siječnju, i to šest puta u tjednu po tri sata. Posljednja dva tjedna, međutim, vježbaju po šest sati na dan. U petak, 27. svibnja, u Minsku će nastupiti 17, a dan poslije, u subotu, šeste po redu. Nastup traje dvije i pol minute! Odreda su odlične učenice, ali sad, u doba intenzivnih treninga, ne idu na nastavu.

Zar doista moraju tako mnogo vježbati?
‘Nema druge, tko želi sudjelovati na velikim natjecanjima, šestosatno svakodnevno vježbanje se podrazumijeva’, naglašava trenerica Tihana Ujević.

Hrvatske ritmičarke u Minsku će nastupiti uz glazbu iz filma 'Avatar'. ‘Nekoć, u doba početka ritmičke gimnastike, natjecateljice su vježbale uz živu klavirsku pratnju’, podsjeća Tihana Ujević.

Kad je najbolje početi se baviti ritmičkom gimnastikom?

‘Pa, s pet ili šest godina’, napominje Tihana Ujević.

Ritmičku gimnastiku mnogi nazivaju i tinejdžerskim sportom, no danas ima i ritmičarki koje se uspješno natječu i sa 24 i 25 godina.

‘Prestanak bavljenja ritmičkom gimnastikom na pragu punoljetnosti ili koju godinu kasnije ne mora značiti i kraj bavljenja sportom. Naprotiv, bavljenje ritmikom često je odlična baza za bavljenje nekim drugim sportom’, prisnažuje Tihana Ujević.

Ritmičarke i njihove trenerice zahvalne su nastavnicima na razumijevanju, a Hrvatskom gimnastičkom savezu i Tehničkom odboru ritmičke gimnastike na čelu s izbornicom Svitlanom Sergijenko na potpori. Osim njih, u Minsk će još otputovati Mirjana Sekovanić (rođena 1995), koja će nastupiti u seniorskoj konkurenciji te fizioterapeut Tomislav Bučanac i sutkinja Mirjana Starčević.