TRAGEDIJA NA GIRU

Poginuo belgijski biciklist Weylandt

09.05.2011 u 19:37

Bionic
Reading

Belgijski biciklist Wouter Weylandt (26) član momčadi Leopard-Trek poginuo je u današnjoj, trećoj etapi biciklističke utrke Giro d'Italia, 173 kilometara dugačkoj dionici od Reggio Emilie do Rapalla

Weylandt je doživio težak pad 25 kilometara prije kraja cilja i usprkos hitnoj liječničkoj intervenciji nije mu bilo pomoći. Mladi Belgijanac je stradao pri spust s vrha Bocco, a prema izjavama svjedoka letio je zrakom više od 20 metara, a potom glavom udario u tlo. Policija je obavila istragu, a prema prvim informacijama Weylandt je pedalom udario u zid.

'Nažalost, nismo ga uspjeli spasiti. Usprkos elektro-šokovima i reanimaciji koja je trajala skoro 40 minuta njegovo srce je prestalo kucati', kazao je doktor Giovanni Tredici za tv postaju Rai.

Weylandt je u karijeri ostvario dvije etapne pobjede na velikim utrkama - 2008. na Vuelti, a prošle godine na Giru. Profesionalni biciklist je postao 2006. godine u momčadi Quick Step, a prošle godine je preselio u Leopard-Trek.

Pogibija belgijskog biciklista izazvala je konsternaciju među njegovim kolegama. Svi su u šoku i vrlo ih je malo spremnih na davanje izjava.

'Ovakve stvari se ne bi trebale događati. Osjećam se užasno i moje misli su s njegovom obitelji', kazao je britanski sprinter Mark Cavendish.

'Ovo je težak dan za biciklizam i našu momčad, ali ponajviše za Wouterovu obitelj. Svi smo bez riječi i u ovom trenutku utrka je postala nebitna. Želim izraziti sućut obitelji i prijateljima', kazao je menadžer momčadi Leopard-Trek Bryan Nygaard.

Weylandtova smrt je prva na tri najveće utrke na svijetu (Giro, Tour, Vuelta), nakon 1995. godine kada je u Francuskoj poginuo Talijan Fabio Casartelli. Današnja tragedija ujedno je četvrta u povijesti Gira i prva nakon 25 godina. U povijesti Gira poginuli su i Orfeo Ponsin (1952), Juan Manuel Santisteban (1976) i Emilio Ravasio (1986).

Dodajmo kako je pobjednik treće etape Španjolac Angel Vicioso (Androni Giocattoli) ispred Britanca Davida Millara (Garmin) i Španjolca Pabla Lastrasa (Movistar). U ukupnom poretku vodi Millar.