PRVAK A NAJMLAĐI

Čekićima, prstima i rukama k'o daskama do vrha

04.05.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Kad svladaš tehniku podlaktičnog ukroćivanja lopte i odbijanja vrhovima prstiju, tad si naučio odbojku, ističe 30-godišnji Željko Nojić, koji je u svojoj prvoj trenerskoj sezoni osvojio naslov prvaka sa zagrebačkom Mladosti

Već je spakirao kofere želeći s bratom Darkom zaigrati u kaštelanskoj Mladosti Marini. Ali Radovan Malević, danas izbornik hrvatske odbojkaške reprezentacije, kao i članovi uprave Mladosti, nagovorili su Željka Nojića (30) da igračko mjesto zamijeni trenerskom klupom, a brata mu Darka da ostane u matičnoj družini sa Save.

'Još od djetinjstva želio sam to, bio mi je san jednog dana postati trener Mladosti', ističe Nojić.

U svojoj prvoj trenerskoj sezoni osvojio je naslov hrvatskog odbojkaškog prvaka. A s promijenjenom i pomlađenom momčadi mnogi su mislili da mu neće uspjeti taj pothvat. No Željko Nojić nastavio je stazom koju je utro trener Radovan Malević. Slavni klub, koji je baš u Malevićevo igračko vrijeme bio i drugi u Europi i treći na svijetu (i to u Brazilu!), treba naprosto trenera a ne šoumena, strpljiva znalca a ne razmetljivca.

Iskusni odbojkaški stručnjak i pedagog Vinko Dobrić, koji je kao igrač bio osvajač (i) europske reprezentativne bronce, o Željku Nojiću kao treneru govori s oduševljenjem. Unatoč pohvalama, Željko ostaje čvrsto na zemlji.

'Volim poslušati upućene što mi govore. I Radovana Malevića, i Vinka Dobrića, i Vladimira Jankovića. Zapamtio sam Jankovićevo palla dopo, loptu nakon, kako nam je govorio na treninzima. Zbog brzine igre ne stignete razmišljati o grešci, nećete to naprosto stići. Stoga se radije usredotočite na idući potez umjesto opterećivanja prošlim', priča Željko, nastavljajući:

'Uočio sam, i kod mlađih igrača, čak i kadeta, ali i kod seniora, da se boje greške. No one su sastavni dio sporta, valja se opustiti i prepustiti igri.'

A što je najljepše u toj igri?

'Čekić i prsti. Kad svladaš čekić, to podlaktično odbijanje, kad ispružiš ruke, kao da su daske, te kad umiješ vršno, prstima, odbijati loptu, tad si naučio odbojku. Smeč dolazi poslije', odgovara Željko.

Pitamo imali li u Hrvatskom akademskom odbojkaškom klubu Mladost ikakvih tragova akademizma, spremno diktira:

'Matija Sabljak diplomirao je na FER-u, Bojan Mirković završava studij novinarstva, Saša Ivanišević profesor je kineziologije, Sven Šarčević student ekonomije, Darko Nojić apsolvent Više trenerske, a maturant Marko Marelić upisat će se na fakultet.'

A tko su pod Željkovim vodstvom novi hrvatski odbojkaški prvaci koji su u završnici bili bolji od kaštelanskih imenjaka? To su dizači: Ryan Ammerman i Marko Marelić; korektori: Branko Damjanović i Saša Ivanišević; primači: Darko Nojić, Ivan Tropan, Goran Išek, Fran Peterlin i Antonio Surač; srednji blokeri: Ante Colić, Matija Sabljak i Ivan Mihalj; liberi: Bojan Mirković i Sven Starčević.