DOPING

Prvi biciklist pozitivan na ljudski hormon rasta

18.03.2011 u 20:11

Bionic
Reading

Njemački biciklist Patrik Sinkewitz (30), član talijanske momčadi Farnese Vini, bio je pozitivan na ljudski hormon rasta, te je automatski suspendiran, a kako mu je to drugi pozitivan dopinški nalaz u karijeri prijeti u doživotna zabrana nastupa

Sinkewitz je postao prvi vozač pozitivan na hormon rasta (HGH), a taj preparat mu je pronađen u uzorku krvi kojega je dao na kontrolu 27. veljače nakon utrke u Luganu.
U srpnju 2007. godine Sinkewitz je izbačen s 'Tour de Francea' nakon što je bio pozitivan na krvni doping EPO. Kažnjen je s godinom dana zabrane nastupa zbog surađivanja s istražiteljima.

Novi Sinkewitzev pozitivan dopiški nalaz novi je udarac za biciklizam u Njemačkoj koji je posljednjih godina u velikom padu. Od 2009. godine ugašena je utrka 'Kroz Njemačku' zbog niza dopinških skandala, od ove godine Njemačka nema niti jednu elitnu momčad iako su do prije tri godine čak tri njemačke momčadi sudjelovale u 'ProTouru', a njemačka državna televizija više ne prenosi biciklističke utrke.

Pad popularnosti biciklizma u Njemačkoj započeo je još 2006. godine kada je najpopularnijem i najuspješnijem njemačkom vozaču svih vremena Janu Ullrichu zabranjen nastup na 'Tour de Franceu' samo dan prije početka utrke zbog umiješanosti u dopinški skandal 'Puerto'.