MALTRETIRANJE ILI ZABAVA?

Frustrirajući odnos Austrijanaca prema ostatku svijeta

07.03.2011 u 10:34

Bionic
Reading

'Medvjedi' su nezadovoljni suđenjem protiv KAC-a, 'zmajčeki' su doživjeli novi udar Red Bulla. Zašto se stvara dojam da Austrijanci ne podnose ni razmišljanje o tome da bi njihove momčadi u doigravanju mogle nadvisiti hrvatska ili slovenska ekipa?

Prije nekoliko godina, točnije u sezoni 2007/08, ljubljanska Olimpija igrala je finale Ebela protiv Red Bulla. Bilo je to pravo iznenađenje, ali i poslastica za ljubitelje hokeja na ledu, no na kraju se puno toga rješavalo za zelenim stolom. Slovenska momčad je u trećoj utakmici, pri omjeru pobjeda 2:0 za Austrijance, na led poslala momčad vredniju od ondašnjih 70 bodova, no vodstvo lige je Red Bullu pripisalo pobjedu tek kad je odigrana i šesta utakmica u seriji.

To je zapravo značilo da je momčad iz Salzburga do naslova stigla u petoj utakmici, a šesta je odigrana, tko zna, valjda iz zabave!

Nekoliko godina kasnije, u četvrtfinalu natjecanja, opet stari znanci: Red Bull i Olimpija. I premda je Red Bull gotovo siguran sudionik polufinala, jer teško je očekivati da bi Olimpija mogla preokrenuti 0:3 u pobjedama, salzburška momčad odbila je igrati četvrtu utakmicu u Ljubljani, i to zbog - sigurnosnih razloga.

Nedaleko Ljubljane, u Zagrebu, svoje četvrtfinale igraju Medveščak i najtrofejnija austrijska momčad KAC. 'Medvjedi' su od prve utakmice izrazito nezadovoljni suđenjem, igrači zagrebačke momčadi gotovo u svakoj utakmici ostaju ležati na ledu s potresima mozga, a divljaštvo s prve utakmice kad je jedan 'kacer' palicom udario Franka Banhama koji je ležao na ledu, kao da je riječ o uličnoj tučnjavi, a ne o sportu, divljaštvo je bez presedana. No kazne nije bilo!


Wacey Rabbit u nesvijesti tijekom druge četvrtfinalne utakmice doigravanja

U drugoj utakmici Wacey Rabbit je doslovce nokautiran, u četvrtoj je Jonathan Filewich zaradio šaku u glavu i novi potres mozga, a reakcije vodstva lige - nema. No ni to još uvijek nije najluđa stvar koju su dečki iz KAC-a dopuštaju - trener Emanuel Viveiros nakon nedjeljnog poraza posjetio je sudačku svlačionicu, a to je, svi znamo, nedopustivo.

'Samo sam im poželio sretan put', kazao je na novinskoj konferenciji Viverios, upitan što je radio na mjestu na kojem nikako ne bi smio biti.

Sve to je sasvim dovoljno da se neaustrijske momčadi zapitaju gdje je smisao takve igre. Ukoliko Red Bull ili KAC ne smiju ispasti, onda je bolje to i reći i poštedjeti suparnika teških ozljeda. Ovako, stječe se dojam da su obje ekipe spremne baš na sve ne bi li došle do svetog cilja. Istini za volju, predsjednik lige Karl Safron najavio je veliku kaznu Red Bullu, no ne bismo se začudili da sve ostane na riječima. Kazne su dosad dobivale redovito samo neaustrijske ekipe, dok bi domaći dečki ostali pošteđeni čak i verbalnog upozorenja.