POSRNUO REZULTATSKI, NE I MORALNO

Fjodor odlazi krvav, ali sa smiješkom

14.02.2011 u 14:44

Bionic
Reading

Gadna depra u nedjelju je zahvatila dobar dio MMA poklonika, jer je težak poraz - i to drugi zaredom - doživio Fjodor Jemjeljanenko, 'posljednji imperator' jedne epohe u borilačkim sportovima. Brazilac Antonio 'Bigfoot' Silva slovio je za apsolutnog autsajdera, premda je riječ o teškom, strahovito teškom suparniku

Izjavom iz oktogona odmah nakon subotnjeg meča u East Rutherfordu Fjodor je šokirao dvoranu zahvalivši svima na prekrasnoj karijeri koju je imao i najavivši povlačenje. Učinio je to uz svoj poznati dobroćudni smiješak, kao da mu je malo neugodno što se pravi tolika pompa oko njega. Odmah je, očekivano, krenula inicijativa da ga se vrati u ring ili oktogon i da se pokaže kako su te riječi bile samo tuga poslije razočaravajućeg poraza. Najviše su u to uvjereni njegovi menadžeri, za koje je pitanje od čega bi živjeli da skromni Rus iz Starog Oskola nije prokrčio sebi put kroz MMA džunglu i svijetu (a potom i samim Rusima koji su obratili pažnju na njega tek kada je postao planetarna legenda) pokazao mnogo više od same borbe.

Mnogi se pitaju što bi bilo da su liječnici ignorirali zastrašujuću oteklinu koja je zatvorila desno Jemjeljanenkovo oko i da su dozvolili ruskom šampionu da izađe na zadnju, treću rundu borbe. Fjodorova slava satkana je od niza sličnih priča, u kojima bi se nekim majstorstvom izdigao iz situacije i senzacionalno nastavio svoj nepobjedivi niz, kojem se nitko nije ni približio. Ne zna se što na prekid kaže sam Jemjeljanenko. Novinar ruskog Sport Expressa piše da je poslije meča razgovarao s njegovim liječnikom, koji je pitao Fjodora može li nastaviti, a ovaj je navodno odgovorio da ne može.

Dva uzastopna poraza bacila su sjenu na dotad unikatnu, besprijekornu Jemjeljanenkovu karijeru, u kojoj je deset godina brodio od Japana do SAD-a bez izgubljenog meča. Sada odjednom kao da je postao 'smrtnikom', što on osobno nikada nije ni poricao, ali njegova je pobjednička karizma bila toliko jaka da mnogi danas govore o tužnom završetku cijele jedne ere sporta. Vjerojatno zato što se stječe dojam da novu generaciju teškaša, kao i u atletici ili košarci, predvode ljudi koji zbog kombinacije ekstremnih dimenzija i kinetičkih performansi djeluju kao nova čovječja vrsta. Poput Lebrona Jamesa u košarci, ili Ussaina Bolta u atletici, svijetom MMA-a danas drmaju likovi koji fizički djeluju kao neka nova, tko zna gdje i kako uzgojena sorta: Antonio Silva, Brock Lesnar, Alistair Overeem...

Razne su teorije zašto je Fjodor izgubio onu na momente nadnaravnu moć da izlazi kao pobjednik iz najtežih situacija i da to čini bez vidljivih emocija na licu, pa čak i znakova patnje, bez obzira da li krvari, ili čupa posljednje zalihe snage iz sebe u finalnoj trećoj rundi meča.

Govori se o tome da su ga sustigle godine, da nema više ni onu negdašnju volju, no jedan od vrlo važnih elemenata jest i evolucija MMA. U teškaškoj kategoriji danas nastupaju tipovi kiborških konstrukcija poput Silve, koji na 194 cm ima 120 kilograma (gornja granica za tešku kategoriju) čistih mišića. Riječ je o svestranim borcima veće mase, a velikog znanja i nevjerojatnih kinetičkih sposobnosti.

Za Fjodora su, pak, još u godinama najveće slave u Prideu neki govorili da bi bilo prirodnije da skine nekoliko kilograma i nastupa u poluteškoj kategoriji. Visok je 183 cm i težak oko 105 kg. Prije poraza od Silve, koji je na dan borbe navodno bio čak 30 kilograma teži, Jemjeljanenko je pobijedio Bretta Rogersa koji je bio visok 196 i težak barem 120 kg. Andrej Arlovski imao je 194 cm i 110 kg... Čak je i Fabrizio Werdum (194 cm i 108 kg) imao prednost u masi i dimenzijama, a ima ju i velik dio nove generacije u UFC-u. Potonji se, usput budi rečeno, bez iznimke klanjaju Fjodoru kao najvećem svih vremena, čovjeku od kojeg su učili. Fjodor voli predavati znanje, i to bi mogla biti naznaka njegove buduće aktivnosti. Pred sam meč neki su ruski mediji tvrdili da 'Feđa' priznaje kako osjeća da je zašao u godine u kojima bi trebalo razmišljati o povlačenju, i kako bi volio trenirati mlade u svome Starom Oskolu, gradiću uz granicu Rusije i Ukrajine kojeg šampion nikada nije htio zamijeniti Moskvom ili Skt. Peterburgom, a kamoli životom u inozemstvu.

Fjodorova posljednja borba?