NAGRADA LAUREUS

Sportašica svijeta je Vonn, a ne Vlašić

07.02.2011 u 18:08

Bionic
Reading

Najbolja sportašica svijeta i dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić nije u ponedjeljak u Abu Dhabiju dobila nagradu Laureus za najbolju sportašicu godine, jer je taj naslov pripao američkoj skijašici Lindsey Vonn.

Američka skijašica je prošle sezone bila ukupna pobjednica svjetskog kupa i osvajačica zlatne olimpijske medalje u Vancouveru u spustu, dok je u konkurenciji sportaša Laureus dobio najbolji tenisač svijeta Rafael Nadal.

Najbolja momčad je španjolska nogometna reprezentacija, 'Povratnik godine' je talijanski motociklist Valentino Rossi, dok je nagradu u kategoriji ekstremnih sportova dobio američki daskaš Kelly Slater. Nagradu Laureus za životno djelo dobio je legendarni francuski nogometaš Zinedine Zidane.

Blanka Vlašić je bila u najužoj nominaciji jer je tijekom 2010. godine ostvarila niz izvanrednih rezultata među kojima su njznačajniji osvajanje zlatne medalje na Europskom prvenstvu u Barceloni u kolovozu i zlatne medalje na Svjetskom dvoranskom prvenstvu održanom u Dohi u ožujku, a pobijedila je i na 12 od 14 nastupa tijekom godine, uključujući svih sedam mitinga Dijamantne lige. Proglašena je i svjetskom atletičarkom godine prema izboru Međunarodne atletske federacije (IAAF) te europskom atletičarkom godine.

Tako je skijašica Janica Kostelić ostala još uvijek jedina hrvatska sportašica koja je dobila 'sportskog Oskara', jer je 2006. Laureus osvojila naša 'snježna kraljica'.

Dobitnike nagrade izabire akademija Laureus u kojoj je 46 uglednih sportaša iz svih generacija.