Ostali sportovi DRAGAŠ I U 67. OBARA ČUNJEVE

Kuglački veteran s pulsom mladog maratonca

Nakon šest i pol sati bivšem svjetskom asu tlak je iznosio 130/80, a puls mu je bio 79 otkucaja u minuti

Jednom kuglač, uvijek kuglač. Tako bismo mogli, ukratko, opisati trostrukoga svjetskoga prvaka u kuglanju na devet čunjeva Nikolu Dragaša (67), koji natjecateljski nastupa još od 1. rujna 1963. godine, kada je debitirao za poslije ugasli klub Dinamo. Dragaš je sedamdesetih bio bez premca u svijetu, a sa svojim Medveščakom čak sedam puta bio je osvajač Svjetskoga i tri puta Europskoga kupa. Svjetski kup je natjecanje prvaka iz europskih zemalja, a Europski kup nadmetanje viceprvaka.

Nedavno, na kuglačkom maratonu na Medveščakovim stazama u Kranjčevićevoj ulici, Dragaš je odmjerio znanje s tri selekcije Grada Zagreba i Zagrebačke županije: drugoligaškom, trećeligaškom i juniorskom. Kuglao je neprestance šest i pol sati i, naposljetku, pobijedio! Nakon maratona, tlak mu je iznosio 130/80, a puls mu je bio 79 otkucaja u minuti.

'Inače mi je puls 45 otkucaja u minuti', prisnažuje Dragaš.

Kako je izdržao toliko dugo na kuglačkim stazama i što ga zapravo veže uz taj sport?
'Da se ponovno rodim, ponovno bih bio sportaš, možda ne kuglač, nego maratonac, baš zbog tjelesnih predispozicija', podvlači i nastavlja: 'Uz kuglanje me veže prijateljstvo, druženje, a sportom sam se počeo baviti zbog zdravlja. E, sad, kad imaš u sebi neku upornost, kad ti još za tvojih početaka kažu: 'Vidi onog luđaka koliko puno kugla', onda znaš da si na pravom putu, da ćeš uspjeti.'

Je li to dovoljno za uspjeh?
'Prijeko je potrebno razumijevanje sredine u kojoj radiš i kluba u kojem igraš te obitelji. Obično se kaže da žene drže tri kantuna u kući, no moja je supruga držala četiri. Svake godine, tijekom dva desetljeća svojih intenzivnih nastupa, bio sam na putu po 40 vikenda', ističe Dragaš.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku