NA KRAJU TURNIRA

10 kratkih crtica sa zagrebačkog Indoorsa

07.02.2011 u 11:03

Bionic
Reading

Okončan je šesti zagrebački Indoors i iza sebe ostavio priče svih vrsta. Najljepša je, naravno, Ivan Dodig, a nudimo vam presjek kroz 10 kratkih priča

HEROJ
Priču za sva vremena ispričao je Ivan Dodig. Došao je 'na stražnji ulaz' i nizao protivnike do konačnog trijumfa. Međugorac kamenog lica i kamenih mišića je ušao u prvi polufinale karijere i nije se zaustavljao. U ponedjeljak će biti oko 60. mjesta ATP ljestvice, na najdražem turniru je dobio veliku priliku za ući u TOP 50 'guliverskim' korakom od sedam milja.

POVRATAK KRALJA
Na teren je izišao i Goran Ivanišević. Zamjenik direktora, sukomentator, igrač, Katica za sve... Kvalitetno je zagrijao Dodiga za ljevorukog Berrera uoči finala i zaradio poziv na večeru. Usrećio je i stotine djece na Kids dayu, otvorio se i prema medijima i s njegovim angažmanom ovaj turnir je dobio novu dimenziju.

REINKARNACIJA BECKERA
Nešto stariji se sjećaju Borisa Beckera i njegovih golmanskih parada na mreži. Ta razina požrtvovnosti gotovo je izumrla, ali Ivan Dodig je s dva bacanja podsjetio na slavnog Nijemca. Posebno impresivan bio je skok u polufinalu nakon kojeg je Ivan oderao čitav kuk, ali ni to, ni činjenica da se igra na tvrdoj podlozi, nije ga spriječilo da se u finalu ponovno baci. Oba poena je izgubio, ali takav pristup mu je donio ukupan trijumf.

POTEZ ZA PAMĆENJE
Nije se Goran dugo zadržavao na terenu, njega i Čilića u prvom kolu parova su svladali Slovaci Zelenka i Polasek. Oko 2.500 gledatelja najviše je oduševio jedan volej iza leđa u režiji Slovaka koji je postao i hit na youtubeu. Definitivno poen turnira.


PAROVI
Turnir parova su osvojili Norman i Tecau, a da su bili samo malo konentriraniji u prvom kolu, mogli su trijumfirati Karlović i Vemić. Nakon teškog meča protiv Hrvata i Srbina, slavljenici više nisu imali pravu konkurenciju na putu do naslova. Inače, ždrijeb ovog (nažalost, perifernog) dijela turnira nudio je i sjajne kombinacije poput Štepanek - Dlouhy, Erlich - Ram, Aspelin - Knowle, njemačke DC predstavnike Kohlmann - Petschner i još nekih zanimljivih imena.

DJEČJI SMIJEH

300 djece, 600 očiju uzbuđeno je piljilo u Gorana Ivaniševića dok su čekali u redu da i oni odigraju koju lopticu s legendom. Goranov sin pokazao je očeve teniske gene, a savršeno se u priču uklopio i Ivan Ljubičić koji je imao trening nakon isteka 'Kids daya' pa je pomogao Goranu oko spariranja, slikanja i autograma. Djeca će ih pamtiti zauvijek.

SRETNO MARINU
Lani je Čilić u Zagreb sletio kao friški polufinalist Melbournea, dominantno osvojio turnir i krenuo prema ostatku sezone od koje s puno očekivalo. Ove godine je sasvim drugačije. U dva tjedna je izgubio preko 700 bodova na ljestvici, a u igri ima puno problema. Ivanišević mu pomaže savjetima, sugerira mu ofenzivniji pristup i nadajmo se da će se sjajni Marin snaći u tom psihološkom labirintu i svoju igru vratiti na vrhunski nivo.

PREVELIKA DVORANA
Tek se u finalu u Ledenoj dvorani Doma sportova ispunilo više od polovine kapaciteta, ali se broj gledatelja u popodnevnim programima rijetko spuštao ispod tisuću. Posjeta je bila solidna, ali ambijent bi bio znatno bolji da se igralo u maloj dvorani. Tamo će se igrati Davis cup, ali turnir se mora odvijati u dvije dvorane paralelno i ako među njima ne bi bilo Ledene, morala bi se koristiti dvorana 3, a ona je utočište VIP gostiju.

CRNI PETAK
U petak se činilo da će Zagreb imati najatraktivniji polufinale u svojoj povijesti, ali tada se sve raspalo. Predao je Richard Gasquet, ispali su Čilić i Ljubičić i turnir je bio teško osiromašen. Ipak, ostao je Dodig koji je ispričao možda i najljepšu priču ikad na ovom turniru i spasio stvar.

PLAĆENI TURIZAM
Bizarnu epizodu u Zagrebu prošao je Richard Gasquet. Nekada sedmi igrač svijeta u prvom je kolu bio slobodan, u drugom mu je bez borbe predao sunarodnjak Clement, da bi Gasquet nakon samo sedam odigranih gemova zbog ramena bio prisiljen predati Michaelu Berreru. Iza tih samo sedam odigranih gemova ostala je sasvim solidna posljedica: za četvrtfinale je dobio 45 ATP bodova i novčanu naradu od 11.800 eura.