ZAGREB INDOORS

Dodig prošao u drugo kolo, Škugor ispao

31.01.2011 u 20:44

Bionic
Reading

Hrvatski tenisač Ivan Dodig plasirao se u 2. kolo ATP turnira u Zagrebu nakon što je u susretu 1. kola nadigrao šestog nositelja, Španjolca Marcela Granollersa sa 6-3, 6-2 za samo sat i šest minuta igre.

S iznimkom samoga početka meča, Dodig je odlično servirao, pogodio je ukupno 10 aseva, dok je u gotovo svakom Granollersovu servis-gemu prijetio 'breakom'. Uspio je realizirati četiri od pet 'break-lopti' i stići do uvjerljive pobjede.

U 2. kolu Dodig će igrati protiv boljega iz susreta između Ukrajinca Ilje Marčenka i Srbina Dušana Lajovića.

Hrvatski tenisač Franko Škugor poražen je u dvoboju koji je danas i službeno otvorio šesto izdanje ATP turnira u Zagrebu od petog nositelja i 36. igrača svijeta Nijemca Floriana Mayera s 3:6, 6:3, 7:6 (6).

U dvoboju koji je trajao čak dva sata i 21 minutu Škugor je propustio veliku priliku za prvu pobjedu u ovoj sezoni. U trećem setu je napravio rani "break" i vodio je s 4:2, a ključnim se pokazao osmi gem u kome je naš tenisač spasio tri lopte za obrat, no ne i četvrtu, pa je Nijemac izjednačio na 4:4. Kod 5:6 je Škugor spasio jednu meč loptu, a u "tie-breaku" je on imao loptu za pobjedu kod 6:5 na servis protivnika. Iskusniji Mayer dobio je preostala tri poena i postao prvi pobjednik na PBZ Zagreb Indoorsu 2011.

Bio je to njihov drugi međusobni susret i drugi poraz 24-godišnjeg Šibenčanina nakon Salzburga 2009., dok Mayera u drugom kolu čeka teška zadaća jer se sastaje ili s finalistom iz 2006. Austrijancem Stefanom Koubekom ili češkim veteranom Radekom Štepanekom.

Škugor je u Zagrebu dobio pozivnicu (wild-card), a trenutačno 184. tenisač svijeta koji još čeka prvu ATP pobjedu u sezoni nakon što nije prošao kvalifikacije Chennaija i Australian Opena.

Dvobojem Škugor-Mayer u Domu sportova i službeno je započelo šesto izdanje jedinoga hrvatskoga dvoranskoga ATP turnira, čiji je prvi pobjednik 2006. bio Ivan Ljubičić, dok je Marin Čilić osvajao zadnja dva izdanja 2009. i 2010. naslove su u Zagrebu još osvajali Cipranin Marcos Baghdatis (2007) i Ukrajinac Serhij Stahovski (2008), a u oba navrata je u finalima bio Ljubičić.

Hrvatski tenisač, 22-godišnji Nikola Mektić nije se uspio plasirati u 2. kolo ATP turnira u Zagrebu, bolji od njega je u susretu 1. kola bio prošlogodišnji finalist i osmi nositelj turnira, Nijemac Michael Berrer sa 7-5, 6-1 nakon sat i 12 minuta igre.

Mektić, koji je trenutačno 290. igrač svijeta, dobro se držao protiv Berrera sve do 6-5 za Nijemca u prvom setu. U 12. igri naš je igrač stigao do vodstva 40-0 i imao je tri prilike da odvede prvi set u "tie-break", ali upravo je tada zaredao s nekoliko pogrešaka i dopustio Berreru da s pet uzastopnih poena ostvari "break" i osvoji set.

U drugom je setu Mektić izgubio servis kod rezultata 1-2, te do kraja susreta nije osvojio niti jedan gem.

Mektiću je dvoboj protiv Berrera bio drugi meč u glavnom ždrijebu nekog ATP turnira u karijeri, prvi je imao prije dvije godine kada je također nastupio s pozivnicom u Zagrebu.