POVRATAK MAJSTORA

Pregled Goranove karijere u parovima

01.02.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Gotovo da nema Hrvata koji ne zna da je Ivanišević osvojio Wimbledon, a jedan lijep postotak bez problema bi iz glave napisao suvisao tekst o njegovoj karijeri u singlu. Ali Gorana ćemo ovoga tjedna gledati u konkurenciji parova, u kojoj je također ostavio lijep trag u svjetskom tenisu

Dvije godine prije nego će u Stuttgartu osvojiti svoj prvi od 22 turnira u pojedinačnoj konkurenciji Ivanišević je osvojio prvu titulu u parovima. U Frankfurtu mu je partner bio domaći igrač Rudiger Haas, a trijumfirali su nakon izgubljenog prvog seta.

Bio je to prvi od 19 Ivaniševićevih finala u parovima, a broj osvojenih turnira zaustavio se na brojci devet. Tri je puta slavio uz Talijana Omara Camporesea, a dva puta uz kolegu iz reprezentacije Sašu Hiršzona. Igrao je i dva finala Roland Garossa, ali grand slam naslov morao je čekati do mitskog Wimbledona u singlu.

Osvajao je turnire na svim podlogama, a dugu povijest u parovima ima i na Davis cupu. Debitirao je u Zapadnoj Njemačkoj protiv Beckera i Jelena, no on i Živojinović (u DC-u tada nije bilo tie breakova) nakon vodstva 2:1 iduća dva seta izgubili su 7:9, 9:11. Tada je imao 16 godina. Prva pobjeda došla je godinu kasnije u Beogradu protiv Danske, a nakon toga i uzastopnih pet u neprekinutoj seriji do raspada Jugoslavije. Za istaknuti je trijumf protiv Španjolaca i dva protiv Šveđana s Edbergom.

Debi za Hrvatsku došao je u Zimbabveu gdje je s Prpićem izgubio od braće Black (ali je dobio dva singla i Hrvatska je prošla), a prvu pobjedu upisao je s Hiršzonom protiv Norveške u Ciboninom tornju. Ukupno je u Davis cupu u parovima zabilježio sjajan omjer 20:6, a gotovo je nevjerojatna završna serija od deset uzastopnih pobjeda. Dvije posljednje (od četiri ukupno) bile su nakon gubitka od 0:2 u setovima. Zadnja protiv Amerikanaca (Blake, Fish) u Domu sportova.

Najviši renking u parovima mu je 20. pozicija, a na čak pet turnira je u istome tjednu osvajao naslove i u singlu i u parovima. Između ostalih i u Zagrebu 1997. godine.

Sa Čilićem, s kojim će u utorak nastupiti, već je igrao na Zagreb openu 2004. godine no u prvom kolu su izgubili od Andersena i Okuna. Čilić je tada imao 15 godina.