I ŠEST SATI VJEŽBANJA

Kostelić na odmoru - 5 km plivanja i 50 km bicikla

31.01.2011 u 13:15

Bionic
Reading

Nakon još jedne pobjede u utrkama koje se boduju za svjetski kup, Ivica je samo zavapio: 'Idem se odmoriti, to mi je sada užasno važno. Ovo u slalomu su bili moji posljednji atomi, sada sam potpuno prazan.'

Još prošlog tjedna, kada je slavio u Kitzbühelu Ivica je rekao da je na zadnjim kapima goriva, ali skupio je snage i fenomenalni siječanj, koji se polako bliži kraju, zaokružio još jednom pobjedom u superkombinaciji, koja mu je donijela i mali kristalni globus u toj disciplini.


'Idem se odmoriti, to mi je sada užasno važno. Ovo u slalomu su bili moji posljednji atomi, sada sam potpuno prazan'.
Ivica se tijekom noćnih sati s nedjelje na ponedjeljak vratio u Zagreb i odmah se uputio u Daruvarske toplice, gdje će pod vodstvom dr. Božidara Egića do srijede, uz redovitu terapiju, 'točiti gorivo' i prikupljati snagu za posljednjih 13 utrka svjetskog Kupa, u kojem je već stavio jednu ruku na Veliki kristalni globus.

'Radit ćemo na rekuperaciji, opuštanju mišića, napraviti nekoliko kontrolnih pregleda. Osvježit ćemo stabilizacijski sustav kralježnice, korigirati neuromuskularni dio, a sve to uz fizikalnu terapiju, manualnom medicinom', pojasnio je svoj dio posla dr. Egić, koji već godinama prati Kostelića i može objektivno ocijeniti njegovo stanje.

'Fizički i psihički Ivica je izuzetno spreman, a kada je takav onda do izražaja dolazi i njegovo tehnički vrhunsko skijanje, koje je najbolje na svijetu. Moram priznati da me ovi njegovi uspjesi uopće ne iznenađuju, jer ima izvrsnu skijašku tehniku, savjestan je i profesionalan. Ništa ne prepušta slučaju. Dosad su ga uvijek kočile ozljede, ili koljeno ili leđa, i to bi uvijek značilo korak, dva unatrag. Unazad nekoliko godina uvijek je imao nekakvih problema, ali sada je cijela ekipa, koja radi s njim uspjela korigirati te probleme i na naplatu dolazi sve što je dobro radio'.

Kako izgleda Ivičin dan odmora.

'Ujutro, prije nego što počnemo vježbati, Ivica otpliva četiri, pet kilometara u bazenu s termalnom vodom, potom smo do ručka na spomenutim korekcijama. Onda je ručak, pa sat vremena odmora i onda Ivica, ako je vrijeme dobro, sjedne na bicikl i odvozi 50-ak kilometara. Potom ili sa mnom ili s ocem Antom još vježba i slijedi večera pa počinak', dodao je dr. Egić.

Naravno, s takvim ritmom i aktivnim odmorom, nije ni čudno što Ivica uspijeva biti toliko bolji od konkurencije.