DO NOVIH IZAZOVA

Zlatni jubilej Veljka Rogošića

18.01.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Veljko Rogošić (70) danas je u splitskom HNK-u obilježio 50 godina plivanja maratona predstavljanjem knjige 'Europa - Afrika: podvig 21. stoljeća' koja je posvećena njegovom maratonu iz 2008. godine kada je za 50 sati preplivao 171 kilometar od Sicilije do Tunisa i time postao prvi maratonac koji je plivanjem spojio dva kontinenta

'Plivajući između Europe i Afrike stavio sam svoj život na kocku jer je to područje u kojem ima puno morskih pasa, ali ako mislite na morske pse onda se nećete ni odlučiti za ovakvo plivanje,' istaknuo je Rogošić napomenuvši kako je zbog njegove bolesti knjiga kasnila dvije godine.

Rogošić je istaknuo da je 37 godina maštao o preplivavanju Mediterana između Europe i Afrike, ali mu se taj san ostvario tek 2008. godine. Kazao je da je trenutačno preokupiran liječenjem, ali da mu je velika želja preplivati 12 kilometara 'marijansku brazdu' u Splitu čime bi okrunio svoju karijeru.

Rogošić je s ponosom naglasio da je bio prvi sportaš u Hrvatskoj koji je u Domovinskom ratu obukao vojnu odoru, što je popraćeno burnim pljeskom nazočnih u splitskom HNK-u, među kojima su bili zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) admiral Ante Utrlić te župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader.

Knjiga 'Europa-Afrika: podvig 21. stoljeća' tiskana je u 5.000 primjeraka i nije u prodaji nego će biti podijeljena diljem Hrvatske. Glavni pokrovitelj Rogošićeva plivačkog maratona između Europe i Afrike bila je Vlada Republike Hrvatske, a počasni pokrovitelj tadašnji predsjednik Republika Stjepan Mesić, koji zbog obveza nije mogao nazočiti promociji knjige u čijem je predgovoru napisao kako se Rogošić 'svojim plivanjem rijekama, jezerima i morima diljem svijeta upuštao u izazove koji nadmašuju sport i pretvaraju se u prostor nemogućeg.'