PUT DO GLOBUSA

Matematika: Pred Ivicom je uvjerljiv trijumf

14.01.2011 u 21:17

Bionic
Reading

Iza Ivice Kostelića i njegovih pratitelja u ukupnom poretku svjetskog skijaškog kupa je 17 utrka. Do kraja sezone ostalo ih je još 21. Kostelići znaju znanje i bježe od euforije, ali brojke su na njihovoj strani

Do sada su vožena po četiri slaloma i veleslaloma, po tri spusta i superveleslaloma te jedna kombinacija. Ove sezone na ruku mu ide i raspored koji je zacrtao ukupno deset slaloma (plus paralel u Münchenu) i četiri kombinacije, veleslalom (u kojemu je Svindal bolji) u Söldenu je bio otkazan i sve su to dijelovi mozaika koji Ivici pružaju priliku života.

Kostelić je trenutno na 604 boda, 109 više od također sjajnog Svindala koji je među tri najbolja u tri različite discipline. Razlika nije previše komforna, ali trenutna Ivičina forma sugerira da bi ona u idućih devet, možda i ključnih, dana mogla i porasti. Vjerojatno ne već u subotu, kada je na rasporedu spust, ali onda ponovno Ivica 'dolazi na štih'.

U nedjelju je slalom, a idućeg tjedna Kitzbuehl nudi četiri utrke. Dvije brze, slalom i posljednju klasičnu kombinaciju u kojoj je Ivica favorit protiv Svindala jer će se bodovati obje utrke klasičnog slaloma.

Glupo bi bilo zanemariti ostale ali trenutna forma sugerira da će se za veliki globus voditi duel Hrvata i Norvežanina. Svindal na stazi postiže puno, a povijest uči da može još i više, ali pred skijašima je šest utrka slaloma, a Svindal je u zadnje tri sezone u toj disciplini osvojio zanemarivih devet bodova. Zadrži li Ivica svoj sjajni prosjek, ili mu barem ostane blizu, od više od 50 bodova po slalomskoj utrci upravo tu bi trebao dobiti ključnu prednost.

Za kraj, poigrajmo se malo brojkama. Uzmemo li u obzir rezultate iz ove i prošle sezone i pretpostavimo li da će se trend nastaviti projekcija bi bila ovakva. Svindal bi u slalomima uzeo još pet bodova, u veleslalomu 120, u spustu čak 180, u Super g-u 124 i u kombinaciji novih 96. To bi ga dovelo do respektabilnih 1.045 bodova, samo je 2007. bio bolji.

Ipak, ova igra brojki ne pruža mu veliku šansu protiv Kostelića. Kada bi se nastavio trend Ivičinih rezultata iz posljednjih 20 mjeseci Ivica bi u preostalim slalomima osvojio novih 306 bodova, u veleslalomu 42, spustu 90, super g-u 64 i kombinaciji 162. Ukupno 1248, više nego dovoljno za ukupni trijumf, vjerojatno uljepšan i jednim ili dva mala globusa u slalomu ili kombinaciji.

Skijanje nije egzaktna znanost i jasno je da je ovo samo projekcija, a ključno u ovoj lijepoj priči je da skijaškom majstoru izdrže leđa koja su mu prošle godine odnijela mogućnost borbe.

Brzi vlak vodi, na stanici čeka globus i vječna slava