ODBAČENI TALENT

O svom trošku postala 'snježna princeza'

04.01.2011 u 20:51

Bionic
Reading

Na Sljemenu je Marlies Schild dokazala da je trenutačno slalomska klasa za sebe, Ana Jelušić je samoj sebi potvrdila da je još uvijek sposobna za vrhunske plasmane, ali priča dana je 25-plasirana Sofija Novoselić

Dvadesetogodišnja Zagrepčanka prije početka sezone izbrisana je s popisa hrvatske reprezentacije zajedno s Nikom Fleiss. Nika se povukla, ali Sofija je nakon konzultacija s obitelji odlučila dokazati da vrijedi.

Čitavu sezonu sama plaća nemale troškove i nakon mjeseci samostalnog rada s trenerom Jurajem Hafnerom došao je rezultat karijere. Kroz gustu maglu došla je do prvih bodova karijere i trijumfalno podigla ruke u zrak.

'Nisam mogla vjerovati kada sam vidjela rezultat. Što reći, sve se isplatilo. Nije rezultat došao zbog inata, oni koji su vjerovali u mene, znali su da će ovaj trenutak doći', kazala je Sofija uz zadovoljan pogled brižne majke koja je ponosno koračala nekoliko metara iza.

'Napravili smo obiteljski sastanak i zaključili da Sofija krene u još jednu sezonu. Košta puno, ali za dijete nije teško izdvojiti. Nije baš kao stan, ali kao jako, jako dobar auto. Najvažnije je da još nismo morali dizati kredite', otkriva majka Maja.

Sofija je na Sljemenu zaradila 750 eura. Nije ključno, ali pomoći će. Iako to vješto skriva, večeras je, bez sumnje, doživjela veliku osobnu satisfakciju. Nema većeg gušta nego kada vas otpišu, a onda priča krene filmskim tijekom.

'Realno, rezultati nisu bili dobri i nisam se šokirala kad su mi javili da na mene više ne računaju. Ali znala sam koliko vrijedim i željela sam dokazati da mogu uspjeti u skijanju. Savez mi pomaže, nije baš da su me šutnuli. Treniram s njima i idem gdje mogu, ali o svom trošku. Sad putujem na utrke Europskog kupa, a kasnije ćemo vidjeti', mirno je govorila Sofija i dodala: 'Spomenite, molim vas, mog kondicijskog trenera Alena Tomića. Svaka mu čast, puno mi je pomogao i pokazao se kao pravi prijatelj.'

Ni majka ni kći ne znaju koliko mogu financijski izdržati skup skijaški tempo. Ipak, Sofija ima spreman i plan b.

'Ako se ne vratim u reprezentaciju, na jesen ću probati upisati faks u SAD-u i kroz stipendiju nastaviti skijati. Ne znam što bih upisala, još ne razmišljam o tome', otkrila je Sofija da je glavom još uvijek prvenstveno u povratku u reprezentaciju.

Novi poredak koji su tvorci nazvali recesijom okrenuo je svijet naglavačke. Prilagođavaju se svi pa mora i skijaški savez, ali prva Sofijina vožnja jasan je pokazatelj da se od te cure još svašta može očekivati. Možda ne pobjede, čak ni pobjednička postolja, ali Kostelići su jedno, a hrvatska skijaška realnost nešto drugo. Sofija je u Zagrebu bila druga najmlađa (osim Šveđanke Wickstroem) sudionica druge vožnje i to nešto znači. Na pitanje hoće li je ovo vratiti pod okrilje saveza, Vedran Pavlek je rekao da je prerano za te priče, ali majka Maja nagovijestila je što se od Sofije očekuje.

'Rekli su nam da će se vratiti ako bude među sto najboljih u slalomu ili u veleslalomu, ali sada u ovoj gunguli nitko nije pričao s nama. Ima vremena. Nama je bilo najvažnije da iza mukotrpnog Sofijinog rada ne ostane pitanje 'što ako'. Sada ćemo pričekati i vidjeti kako će se situacija rasplesti.'