ODLIČAN REZULTAT

Tomić osobnim rekordom osvojio šesto mjesto u Riju

12.09.2016 u 19:03

Bionic
Reading

Hrvatski atletičar Mladen Tomić osvojio je šesto mjesto u bacanju kugle na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru s novim osobnim rekordom 13,29 metara.

Njegov dosadašnji rekord iznosio je 13,00 metara, a u Riju ga je dva puta rušio. U petoj seriji je bacio 13,04, a u posljednjoj, šestoj 13,29 m. U jednom trenutku držao je četvrto mjesto.

'Šteta što natjecanje nije još malo potrajalo. Vjerujem kako bi bacio i dalje,' kazao je 40-godišnji Vinkovčanin dodavši: 'Zadovoljan sam nastupom jer je cilj bio ući u finale i baciti osobni rekord. Bio bi nezadovoljan da to nisam uspio.'

Tomić, koji je član zagrebačkog AKOI Agrama je finale i tri nove serije izborio u posljednjem, trećem hicu bacivši kuglu 12,85 m pobijedivši devetoplasiranog Kineza Guofenga Kanga za samo jedan centimetar.

'Bilo je zaista napeto. Već sam se počeo spremati, mislio sam da je gotovo, no Kinez je bacio centimetar manje. To je skinulo jedan pritisak, pa mi je u završne tri serije bilo lakše bacati.'

Tomiću su ovo bile treće paraolimpijske igre i svaki put je obarao vlastiti rekord. U Pekingu je bio peti u bacanju kugle, dok je četiri godine kasnije u Londonu bio šesti u bacanju kugle, te deseti u bacanju koplja.

'Ja sam čovjek za paraolimpijske igre,' kazao je sa smiješkom i dodao: 'Šalim se, stvarno sam se dobro pripremio. Cijela sezona je bila kaotična jer nisam znao hoću li ići na POI ili neću. No, nakon što sam upao, opustio sam se i onda su dobri rezultati dolazili i na treninzima i sada u Rio de Janeiru,' kazao je Tomić zahvalivši se treneru Petru Klašnji.

'Hvala mu na svemu, on je jedan od rijetkih koji je vjerovao u mene da mogu ovako baciti.'

Tomić je kao dvogodišnje dijete ostao bez lijeve noge u naletu vlaka, te ubrzo dobio protezu i nastavio normalnim životom. Zaposlio se na Vinkovačkoj televiziji, gdje još uvijek radi od 1996. godine.

'Sada sam na godišnjem odmoru. Hvala im na potpori, što mogu ići na natjecanja i pripreme. Sada su bili izbori, pa slijede Vinkovačke jeseni gdje ima puno posla, a ja sam na godišnjem,' kazao je Tomić koji je oženjen ima kćer.

'Mladen je ostvario izvrstan rezultat, ušao je u finale i postavio osobni rekord. Konkurencija je izuzetno jaka, a naši sportaši svojim rezultatima dokazuju da su u vrhu paraolimpijskog sporta. Dokaz kvalitetnog rada njegovog trenera je činjenica da je na najvećem natjecanju u četiri godine popravio svoj osobni rekord za skoro pola metra,' naglasio je atletski izbornik Tomislav Krističević.

Zlatnu medalju osvojio je svjetski rekorder Britanac Aled Davies bacivši kuglu 15.97 metara čime je postavio i novi paraolimpijski rekord kojeg je od Pekinga držao naš paraolimpijski prvak Darko Kralj s rezultatom 14,43. Drugi je bio Iranac Sajad Mohammadian (14,31), a treći Južnoafrikanac Tyrone Pillay (13,91).

'To je bilo očekivano jer dolaze mlađe generacije i ja im od srca čestitam jer znam koji se trud mora uložiti da bi se postigao veliki rezultat. Rekordi će i dalje padati, ali rušiti svjetski rekord pet hitaca za redom, kao što je meni uspjelo u Pekingu, bit će malo teže napraviti,' poručio je Kralj iz Hrvatske čestitavši cijeloj našoj reprezentaciji na rezultatima koje postiže u Riju.