NA KRAJU JE 'POTOPILI'

Brazilska manekenka najzaslužnija za zlato hrvatskog dvojca!

18.08.2016 u 23:08

Bionic
Reading

'Još prije smo se dogovorili da ćemo brod nazvati po brazilskoj manekenki Gisele Bundchen, a Gisele nam je u Riju donijela zlato', kazao je kormilar zlatne hrvatske posade u klasi 470 Šime Fantela, koji je s Igorom Marenićem uzeo olimpijsko zlato.

U Rio de Janeiru su 30-godišnjaci iz zadarskog kluba Sv. Krševan fantastično odradili regatu u zaljevu Guanabara i do uspjeha karijere stigli sa 15 bodova ispred srebrnih Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, odnosno brončanih Grka Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa.

Šime i Igor su do pobjede u Guanabara zaljevu došli na dominantan način, jedrili su bez velikih pogrešaka, a do zlata su došli kao što su to proteklih godina činili njihovi veliki suparnici Australci s kormilarom Belcherom, vlasnikom šest uzastopnih naslova svjetskih prvaka.

'Osjećam sada samo mir i sreću, iako je ovo predugo trajalo, čak devet dugih dana i ne sjećam se napornijeg natjecanja u životu. Bili smo koncentrirani na startu, a odmah smo vidjeli da Australci idu na Grke u borbi za srebro. Kontrolirali smo utrku i odradili savršen posao za olimpijsko zlato. Brod je bio stvarno vrlo brz, jedra su bila savršena, a i mi nismo bili loši. Pobijedili smo i te Australce kojima je proračun valjda 100 milijuna eura, a nama za usporedbu 100 kuna. Oni imaju ogroman tim i tehnologiju iza sebe, prognostičare, svakakva čuda, a mi bacamo u more običnu spužvu umjesto plutača. Mislim da smo odjedrili najbolju utrku u životu, sazreli smo, a samo kada se sjetim OI u Londona, kada su nas u Weymouthu Novozelanđani već u prvom plovu izbacili iz igre za medalje', kazivao je presretni 30-godišnji Fantela, koji već 15 godina jedri sa, kako ga naziva, svojim bratom Igorom, koji je s Cresa.

'Bilo je izuzetno teško ostati smiren, pogotovu u srijedu kada je odgođen plov. Zahvaljujem se svima koji su nam omogućili ovo zlato, svojim i Šiminim roditeljima i jedva čekam doček prvo u Zadru, gdje živimo, a potom i na mom Cresu. Odlično funkcioniramo zajedno, naravno da ima i svađa, ali su one čisto oko tehničkih pitanja i jedrenja', izjavio je Igor Marenić, dok je u Marini di Gloria gotovo svaki trenutak morao prekidati razgovor zbog brojnih čestitara.

Hrvatska ima jedriličarsko olimpijsko zlato, ali hrvatsko jedrenje ima brojne probleme koji nisu mimoišli ni zlatni dvojac.

'Tek u zadnje vrijeme pojavio se sponzor bez koga ne bi uspjeli ići ovako dobro i brzo. Po sredstvima koje dobivamo samo iz HOO sigurno ne bi ostvarivali ovakve rezultate, bili smo obojica zaposleni u Hrvatskoj vojsci, ali je to propalo, pa smo sad bez zdrastvenog, mirovinskog i ostalog', objasnio je Šime, dodavši kako još nisu odlučili o svojoj budućnosti.

'Iskreno, morat ćemo sjest i dobro razmislit što ćemo, kad se ova gungula slegne. Mi imamo već 30 godina, Šime je nadomak ženidbe, i ja ću zasnovati obitelj, a sve to će biti jako teško samo s našim stipendijama. Mi smo i ovako netipična posada u 470, gdje je kormilar obično niži od flokiste, a kod nas je obrnuto, pa Šime mora jako paziti na težinu', pojasnio je Igor, još mokar od kupanja nakon pobjednosnog prolaska ciljem.

'I to je bila obična fama koju su napuhali američki mediji koji su zaljev Guanabara proglasili vrlo opasnim za zdravlje zbog onečišćenja. Mi otpočetka nismo vjerovali u to, sve je tu bilo besprijekorno'.

I na kraju, Gisele Bundchen nažalost, nije bila u Marini di Gloria, njezino ime nije moglo, zbog pravila, biti ispisano na Šiminom i Igorovom brodu, no dobila je posebnu zahvalu. Bila je brža i bolja od Nicole Kidman, po čijim filmovima svoj brod naziva legendarni Australac Beclher.

'Brod nas je služio savršeno, bio je nadnaravno brz. Gisele, hvala ti, i javi se'.

Tko zna, možda se i javi.