ČETIRI MEDALJE U DŽEPU

Kakva berba hrvatskih sportaša! Pamtit će se taj utorak

16.08.2016 u 23:12

Bionic
Reading

Sigurni smo da će još biti dana do kraja olimpijskih igara s medaljama hrvatskih sportaša, no rijetko se kada dogodilo da u jednom danu osvojimo čeitri medalje. A zbilo se to baš u utorak, 16. kolovoza, kojeg će se zlatnim slovima upisati u hrvatske sportske knjige

Jer u utorak je Sandra Perković, sa samo jednim ispravnim hicem - i to u posljednjoj seriji za plasman u borbu s posljednjih osam bacačica.

Bacila je Sandra tada disk na 69.21 metara i pobjegla konkurenticama na sigurnu udaljenost. Toliku, da joj ni preostala tri hica nisu trebala.

Na taj je način Sandra Perković postala prva hrvatska sportašica koja je uspjela obraniti zlatnu medalju na ljetnim olimpijskim igrama. Sandra je također, ostala tek druga atletičarka u povijesti koja je uspjela obraniti olimpijsko zlato u bacanju diska. Njemica Evelin Jahl je pobijedila u 1976. u Montrealu i četiri godine kasnije u Moskvi.

A onda je uslijedilo novo uzbuđenje. Doduše, ovdje ima još puno prostora - jer medalja bi, koja je već u džepu - mogla biti puno sjajnija.

Hrvatski boksač Filip Hrgović plasirao se u polufinale olimpijskog turnira u Rio de Janeiru u superteškoj kategoriji tehničkim nokautom protiv Kubanca Leiniera Pera u četvrtfinalu.

Aktualni europski prvak čak je tri puta rušio Pera na tlo, a od snažnog udarca desnicom krajem druge runde Kubanac se nije uspio oporaviti i sudac u ringu je prekinuo borbu. Bio ovo treći Kubanac s kojim se Hrgović susreo u karijeri i treći kojega je pobijedio. Dosada je nokautima rješavao Josea Laurdeta i Yoandija Toiraca.

'Zapamtit će me kubanski treneri za sva vremena, jer već godinama rušim sve njihove superteškaše. Ima neka tajna veza između mene i Kubanaca. Osjetio sam još krajem prve runde da Pero kondicijski posustaje. Prestao se kretati i već tada sam bio siguran da ću ga prije ili kasnije srušiti. Trebalo mi je samo nekoliko minuta da ga pogodim na pravo mjesto', rekao je Hrgović

Hrgović je i u prvoj rundi uputio više preciznih udaraca od suparnika, sredinom runde čak je sudac u ringu i brojao Peru, ali dva bodovna suca prednost su dala Kubancu, a samo jedan Hrgoviću. No, da ne bude repova nakon ove borbe naš se šampion potrudio u drugoj rundi kada je desnim direktom riješio dvoboj u svoju korist.

U polufinalu u petak Hrgović će boksati protiv aktualnog svjetskog prvaka Francuza Tonyja Yoke. Bit će to prilika našem boksaču za uzvrat Yoki za poraz upravo s tog SP održanog u listopadu prošle godine kada je Francuz pobijedio na bodove u četvrtfinalu. Hrgović i Yoka su vršnjaci, pa se znaju i iz mlađih kategorija, prije šest godina susreli su se u finalu svjetskog juniorskog prvenstva, a tada je bolji bio Hrgović.

Susret Hrgovića i Yoke predviđen je za petak oko 20 sati po hrvatskom vremenu.

Hrgović je tako osvojio prvu boksačku olimpijsku medalju za Hrvatsku od samostalnosti, a postao je četvrti Hrvat s osvojenim odličjem u boksu, nakon zlata Mate Parlova iz Muenchena 1972. i Antona Josipovića u Los Angelesu 1984., te bronce Damira Škare iz Seula 1988. Sve te medalje osvojene su u poluteškoj kategoriji.

Najbolji rezultat od samostalnosti na OI dosada je bilo četvrtfinale Stipe Drviša iz Atlante 1996. također u poluteškoj kategoriji.

I na kraju su u akciji bili jedriličari. Imali su naši priliku za dvije medalje, možda čak i sjajnije od osvojenih, ali ni s olimpijskim srebrom ne smijemo biti 'žalosni'. I nismo jer Tonči Stipanović - osvojio je olimpijsko srebro.

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović nije uspio obraniti prvo mjesto u plovu za odličje i na koncu je osvojio srebrnu medalju u klasi Laser na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Premda je ispustio zlato, Stipanović može biti ponosan jer je osvojio prvo olimpijsko odličje u povijesti hrvatskog jedrenja.

Stipanović je uoči završnog plova bio u vodstvu sa 10 negativnih bodova prednosti u odnosu na Australca Toma Burtona. Imao je osigurano srebro i jedini cilj u plovu za odličje bilo je pokriti Australca i ne dozvoliti mu da pobjegne.

Nažalost, završni plov se odvio na najgori mogući način. Presudila je kazna koju je Stipanović dobio na startu jer je udario Australca pa je krenuo nakon svih. Na koncu je Burton završio kao treći, a Stipanović deveti. Zlato ide u Australiju, a srebro u Split. Treće mjesto osvojio je Novozelanđanin Sam Meech. Hrvatskom jedriličaru iskliznulo je zlato za dva boda u ukupnom poretku.

Nešto kasnije, Hrvatska je osigurala još jednu medalju u jedrenju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Uoči plova za odličje, Šime Fantela i Igor Marenić u vodstvu su u klasi 470 osiguravši najmanje brončanu medalju.

Fantela i Marenić uoči zadnjeg plova imaju 40 bodova više četvrtoplasiranih Amerikanaca Stuarta McNaya i Davea Hughesa, a u plovu za odličje najviše se može dobiti 20 bodova.

Fantela i Marenić u vodstvu su sa 27 bodova. Na drugom mjestu su Grci Panagiotis Mantis i Pavlos Kagialis sa 38 bodova, a Australci Mathew Belcher i Will Ryan na trećem mjestu imaju 40 bodova.