SAMO JEDAN ARGUMENT

Žalba HOO-a: Zašto Martina nisu branili i najočitijim?

15.08.2016 u 11:53

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša u ponovnom dopisu upućenom predsjedniku Svjetskog veslačkog saveza (FISA) Jean-Christophu Rollandu zatražio je još jednom očitovanje FISA-e na foto-finiš finalne utrke samca na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a prema kojemu je Novozelanđanin Mahe Drysdale pobijedio Damira Martina za pet tisućinki, koji HOO smatra spornim

HOO se, prenose na svojoj web stranici, nakon konzultacija s veslačkim stručnjacima, poziva na pravilnik FISA-e za olimpijske igre i svjetska prvenstva u kojem stoji kako se vrijeme mjeri u stotinkama, a nigdje se ne spominju tisućinke. To potkrepljuje i službena internetska stranica FISA-e na kojoj je vrijeme srebrnog Damira Martina jednako onome zlatnog Drysdalea. U tom slučaju za zaključiti je kako se radi o 'mrtvoj utrci' te bi se sukladno članku 3 pravila 80 zlatna medalja trebala dodijeliti obojici finalista.

Podsjetimo, Damiru Martinu, osvajaču srebrne olimpijske medalje u samcu, izmjereno je isto vrijeme kao i pobjedniku Maheu Drysdaleu, a o pobjedniku je odlučio foto-finiš.

No, zašto samo to? Zašto HOO u žalbu nije dodao i ono što smo svi vidjeli. Kako službeni instrument koji odlučuje o milimetrima pokazuje broj Novozelanđanina skoro duplo veći od Martinovog? Je li to ozbiljna mjerna naprava ili neki jeftini poklon iz kinder jajeta? O kalibriranju same sprave da ne govorimo... Martin je, a to je najvažnije, u svojoj glavi zlatan, ali ovakva žalba je nepotpuna. Da, postoje slučajevi kada je proglašavana 'mrtva utrka', ali tek kada ni foto finiš nije uspio ocijeniti razliku. Ovdje je razlika registrirana, ali na sumnjivo neozbiljan način! To je također mogao biti predmet hrvatske žalbe!