TISUĆINKE ODLUČILE

Martinu srebro, na dramatičan način ostao bez zlata!

13.08.2016 u 16:56

  • +12

Damir Martin osvojio srebro u dramatičnoj utrci

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Bionic
Reading

Nakon zlata braće Sinković u dvojcu na pariće, hrvatski veslač Damir Martin u finala samaca donio je hrvatskom veslanju novu medalju. S istim vremenom ušao je u cilj s Novozelanđaninom Maheom Drysdaleom, a tisućinke su na kraju odlučile. Hrvatskoj je pripala treća medalja na Igrama...

Sjajni 28-godišnji Vukovarac okrunio je svoju fantastičnu sezonu. Nakon europske titule u konkurenciji samaca, uspio je doći i do olimpijskog srebra te prve medalje za hrvatsko veslanje u ovoj zahtjevnoj disciplini.

Za razliku od braće Sinković koji su krenuli u pohod na zlato iz četvrtfinala, Damir Martin morao je odraditi tri utrke da bi stigao u finale, ali to je odlično obavio i ove subote u Riju bio je jedan od favorita za osvajanje medalje, što je i opravdao.

Martin je odlično otvorio finalnu utrku i poveo nakon 500 metara, ispred Syneka i Drysdalea. Vodio je nakon 1000 metara, ali Novozelanđanin Drysdale zatim je ubrzao i pretekao ga, no hrvatski veslač u završnici e uspješno krenuo i protuudar i stigao u cilj s istim vremenom kao i suparnik s kojim je činilo se podijelio zlato. Nažalost, za razliku od plivanja, u veslanju odlučuju tisućinke pa je Damir nesretno i nepravedno ostao bez titule. Treće mjesto je pripalo Čehu Syneku.

Podsjetimo, Martin u karijeri ima olimpijsko srebro i svjetsku titulu iz doba slavnog četverca u kojem je bio s braćom Sinković i Šainom, a uz europski naslov u konkurenciji samaca, imao je i čitav niz odličnih rezultata i postolja u Svjetskom kupu ove sezone. Ovaj mu je pak uspjeh najveći podvig u karijeri.

Hrvatska je tako osvojila svoju treću medalju na ovom Igrama, nakon zlata Josipa Glasnovića u trapu i trijumf braće Sinković u dvojcu na pariće. Ukupno je to 26. medalja za našu zemlju od osamostaljenja...

OI veslanje, finale samaca:

1. Mahe Drysdale (NZ) 6:41.34
2. DAMIR MARTIN (HRV) 6:41.34
3. Ondrej Synek (Češ) 6:44.10
4. Hannes Obreno (Bel) 6:47.42
5. Stanislav Ščarbačenija (Bje) 6:48.78
6. Angel Fournier Rodriguez (Kuba) 6:55.90