OGORČENJE JAVNOSTI

Rusi uvjereni u nepravdu: Zašto onda Phelps smije u Rio?!

28.07.2016 u 09:20

Bionic
Reading

Ruska olimpijska reprezentacija dobila je odobrenje nastupa na Igrama u Riju, ali samo onih sportaša koji nikad nisu pali na doping testu. Takvo rješenje u zemlji je doživljeno kao nepravda i postavlja se pitanje zašto isto ne vrijedi i za natjecatelje drugih zemalja...

Podsjetimo, zbog prikrivanja doping afera kažnjen je Ruski atletski savez zabranom nastupa svih atletičara i atletičkarki iz ove zemlje na Olimpijskim igrama u Riju. Postojala je mogućnost proširenja kazne na sve ruske sportaše, no na kraju je Međunarodni olimpijski odbor prepustio konačnu odluku pojedinim savezima.

Ipak, kao dodatna kazna Rusiji dodana je zabrana nastupa sportašima iz svih sportova koji su ikad pali na doping testu. Rusi su kao rezultat hajke na kraju ostali bez četiri olimpijska prvaka i 9 osvajača medalja te 15 prvaka svjeta.

Očekivano, takva kazna dočekana je kao velika nepravda u ruskoj javnosti, jer ako druge zemlje mogu predstavljati sportaši koji su odslužili doping kaznu poput Justina Gatlina, pitaju se zašto ovo pravilo vrijedi samo za njih.

'Ako ćemo se držati čistog sporta i strogih mjera diskvalifikacije, onda to mora biti primjenjeno na sve. Zašto nije suspendiran Michael Phelps koji je koristio marihuanu? Njega svi podržavaju i nastupit će za SAD,' pita se srebrni ruski plivač Jevgenij Korotuškin, čija je reprezentacija ostala bez tri jaka aduta: Jefimove, Lobinceva i Morozova, kojima je u zadnji čas zabranjen nastup zbog afera s dopingom iz prošlosti.

Tako čini se ishodom kazne nije zadovoljan nitko: u Rusiji su uvjereni u nepravdu, a pregršt je i onih poput čelnika Svjetske antidopinške agencije koji smatraju da je kazna preblaga i da su trebali biti kažnjeni svi, jer je u zemlji postojao sustavni blagoslov dopinga...