STRUČNJACI DIGLI GLAS

'Sportaši će na Igrama doslovno plivati u ljudskom izmetu!'

26.07.2016 u 23:04

Bionic
Reading

Uoči početka Olimpijskih igara doktor Daniel Becker upozorava da je zaljev Guanabara u kojem će se održavati natjecanja u jedrenju i dalje ozbiljno zagađen, a stručnjaci preporučuju sportašima da drže usta zatvorenima...

U zaljevu Guanabara nedavna istraživanja nezavisnih stručnjaka pokazala su da je voda puna rotavirusa koji mogu izrokovati proljev i povraćanje te superbakterija otpornih na lijekove.

S obzirom da će se u tom zaljevu održavati jedriličaste regate jasno je kako sportašima neće biti lako sudjelovati na Igrama.

'Sportaši će doslovno plivati u ljudskom izmetu i u opasnosti su od bolesti koje uzrokuju ti mikroorganizmi. To je žalosno i uznemirujuće,' rekao je za New York Times lokalni doktor Daniel Becker.

Savjet koji stručnjaci daju sportašima je da drže usta zatvorenima ako završe u vodi ili ih ona zapljusne tijekom regate.

Guanabara je zaljev poznat po svojoj zagađenosti, ali brazilska vlada obvezala se očistiti ga do Olimpijskih igara. Čini se da u tome nije uspjela, jer je uočena zagađenost i na obližnjim plažama Ipanema i Leblon.

'Najveći problem našeg okoliša su otpadne vode,' priznao je Andrea Correa, ekspert zadužen za okoliš u Riju, što definitivno nije dobra vijest za one koji će jedriti na Igrama...