LEGENDA UPOZORAVA

Kukočev zlata vrijedan savjet izborniku Aci Petroviću uoči Rija!

21.07.2016 u 13:09

Bionic
Reading

Toni Kukoč, jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena, za tportal.hr komentirao je plasman hrvatske košarkaške reprezentacije na Olimpijske igre u Rio de Janeiro. Očekivano, Kukoč - koji je u karijeri osvojio 'sve što se može' - dao je i zlata vrijedan savjet izborniku Aci Petroviću

Iako su tijekom priprema neki igrači, koji su trebali biti nositelji igre, otkazali nastup, izbornik Aleksandar Petrović iz 12 igrača koje je imao na raspolaganju izvukao je maksimum. Dio zasluga za sjajne igre Hrvatske ima i 47-godišnji Toni Kukoč koji je tijekom priprema dio godišnjeg odmora, nakon sezone u Chicago Bullsima gdje radi kao savjetnik predsjednika kluba, proveo s Petrovićem i igračima na treninzima.

Nakon velike pobjede nad domaćinom Italijom 84:78 i plasmana na OI u Rio, Kukoč, kojeg gotovo svi igrači spominju kao jednog od zaslužnijih za ovaj rezultat, za tportal.hr je kazao:

'Super je čuti da me neki igrači spominju, ali činjenica je da su oni ovo napravili i zaslužili su to zbog načina na koji su radili te, naravno, načina na koji su igrali. Stojko, Dino i ja pozvani smo kako bismo igrače na jedan način primirili i dali im savjete, kako bismo im usadili ideje te na njih prenijeli dio iskustva iz mnogih utakmica koje smo odigrali za klubove i reprezentaciju.'

Jeste li tijekom treninga u očima igrača vidjeli želju i motiv uoči kvalifikacija u Torinu?

'Meni je najvažnije, a mislim da je tako i kod drugih, da su igrači doživjeli osjećaj cjeline. Oni osjećaju da su ekipa, a isto tako su svjesni da će toj ekipi ići i dobro i loše. Isto tako, da bi bili ekipa, trebaju imati povjerenja jedan u drugoga. U polufinalu protiv Grčke te u finalu protiv Italije bilo je dobrih, ali i loši trenutaka, a igrači su se s time znali nositi i sve izdržati.

Olimpijski turnir

Na olimpijskim igrama Hrvatska se nalazi u skupini B, a prvu utakmicu igra 7. kolovoza (23 sata) protiv aktualnog europskog prvaka Španjolske. Dva dana kasnije 9. kolovoza igramo protiv Argentine, nakon toga 11.8. suparnik će nam biti Brazil, a 13.8. Nigerija. Zadnju utakmicu u skupini naši igraju 15. kolovoza protiv Litve.


Izbornik Aleksandar Petrović najavio je da za olimpijski turnir neće mijenjati postavu koja je izborila nastup u Rio de Janeiru. Odlučio je voditi istih 12 igrača iako nove pripreme započinju 20. srpnja i neki će igrači biti dostupni?

'Odluke trenera treba poštivati i nije se dobro u to miješati. Aco vjerojatno ima svojih razloga zašto je to tako, a na kraju krajeva trener je dobio povjerenje u igrače kroz treninge i utakmice i kroz pozitivno razmišljanje. S druge strane, jasno je da se Aco odlučio za tih 12 igrača jer su pravi ratnici, a kad ideš u rat, želiš ljude koji su ratnici. Međutim, to ne znači da mladi igrači koje smo vidjeli na ovogodišnjem NBA draftu kao što su Dragan Bender, Ante Žižić ili Ivica Zubac nisu ratnici. No oni se prvo moraju dokazati ne samo treneru, nego i suigračima. Ruku na srce, ova reprezentacija ima problema na nekoliko pozicija i možda bi bilo dobro da se sve još jednom pogleda i analizira. S tri visoka igrača to bi bila sasvim druga reprezentacija jer se otvaraju druge mogućnosti u igri.'

Plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiro je velika stvar za hrvatsku košarku, a sudeći po mladima koji dolaze, od kojih su neki već nositelji u reprezentaciji, budućnost je svijetla?

'Tri visoka igrača s NBA drafta Bender, Žižić i Zubac te većina ovih momaka, osim dvojice, trojice starijih koji su izborili Rio, trebali bi nositi ovu reprezentaciju još barem dva olimpijska ciklusa, dakle do 2024. godine. Na treninzima uoči Torina shvatio sam da su ovi momci fajteri, a mi Hrvati smo takva nacija ili bolje rečeno takvi smo ljudi koji su spremni sa svima se potući. Zato nam je uvijek potrebna doza smirenosti i doza razmišljanja. Kada imaš 4-5 ratnika, to ti ništa ne vrijedi ako nisu u istom plemenu, ako se mogu izraziti kao moj bivši trener iz Chicago Bullsa Phil Jackson. On je to često znao govoriti i bio je majstor jer je od svih igrača znao iskoristiti sve dobre strane, ali se znao nositi i s nekim loših stranama.'

Nakon kratkog odmora igrači počinju pripreme za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Koja su vaša očekivanja?

'Mislim da je plasman na Olimpijske igre velika ili bolje rečeno pozitivna stvar jer kad se nađeš među 12 reprezentacija, onda nema previše kalkulacija. Naši tamo odlaze bez puno pritiska iako bi bilo bolje da smo u skupini sa SAD-om kako bismo ih u eventualnom četvrtfinalu izbjegli. Međutim, ako budemo pravi, ako proradi vanjski šut i bude nam oko 50%, ako proradi šut za tricu - mislim da možemo svakoga dobiti u jednoj utakmici. Evo, pogledajte Portugal na Euru! Svi su govorili kako nisu dobili nikog osim Walesa, a postali su prvaci Europe. Eto, ja potpisujem da u Riju naši košarkaši sve utakmice dobiju nakon dva produžetka!' poručio je Kukoč koji se uskoro vraća u Chicago gdje od prošle sezone radi kao savjetnik predsjednika u Bullsima.