CLERICUS CUP

Kreće nova sezona vatikanskog nogometnog prvenstva

17.02.2009 u 17:39

Bionic
Reading

U četvrtak počinje nova sezona 'Clericus Cupa', trećeg po redu vatikanskog nogometnog prvenstva, u kojemu sudjeluju nogometne momčadi bogoslova, mladih svećenika i jedna momčad Švicarske garde, a po prvi put nastupit će i momčad brazilskih studenata teologije.

Fabio Guimaraes, 29-godišnji svećenik, najavio je da će u ovoj sezoni potvrditi svoju reputaciju 'vatikanskog Ronaldinha'. Kad u četvrtak istrči na teren, ispod zeleno-zlatnog dresa nosit će majicu s natpisom'"I belong to Jesus', objavili su u utorak talijanski mediji.

Kup se igra u četiri skupine s po četiri momčadi, a završnica će biti 23. svibnja.

Vatikansko nogometno prvenstvo prvi put je igrano 2007. U njemu se natječu momčadi sastavljene od bogoslova iz različitih zemalja, između ostalih i iz Svazilanda i Papue Nove Gvineje, a igrači su u dobi između 19 i 57 godina.

Pravo sudjelovanje u 'Clericus Cupu' imaju svećenici i bogoslovi s katoličkih sveučilišta i sjemeništa iz šireg područja grada Rima.

Utakmice nedjeljom izričito su zabranjene, a izražavanje nezadovoljstva sudačkim odlukama ili kritika sudaca kažnjava se isključenjem.

Organizacija prvenstva odraz je porasta oduševljenja nogometom u Vatikanu.

'Ovom inicijativom želimo istaknuti veliku vrijednost športa za razvoj mladih ljudi', izjavio je inicijator 'Clericus Cupa', državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

Kardinal Bertone, koji je u rujnu 2006. postao 'desna ruka' pape Benedikta XVI., poznat je kao strastveni navijač torinskog Juventusa.

Talijanska televizija angažirala je Bertonea 2004. i kao sukomentatora u prijenosima nogometnih utakmica.