DINAMO DOČEKUJE GRKE

Ima dosta sličnosti, ali ne smije mu se ponoviti '98

03.12.2010 u 20:11

Bionic
Reading

U sličnoj situaciji kao i sada, Dinamo se nalazio u sezoni 1998/99. Doduše, tada se zagrebački klub zvao Croatia, a natjecanje u kojem je igrao - Liga prvaka

Nakon poraza od Villarreala, Dinamu je za prolazak u sljedeći krug natjecanja ostala čista računica. U zadnjem kolu D skupine Europske lige, 15. prosinca, na svom stadionu mora pobijediti PAOK. U protivnom će se i ove godine već u prvoj fazi oprostiti od tog natjecanja.

No za razliku od prijašnjih nastupa u ovom natjecanju, Dinamo sada sam odlučuje o svojoj sudibini, a mnogi su skloni reći da mu dolazi protivnik kojeg Halilhodžićeva momčad može pobijediti. Naravno, i može, jer pokazali su Sammir, Badelj, Cufre i društvo još u Solunu, ne da mogu igrati ravnopravno s grčkom momčadi, već da su i bolji, a nakon poraza u toj utakmici Vaha noćima nije spavao, svjestan velikog propusta.

Dinamo se već nalazio u sličnoj situaciji i ne treba ići predaleko u povijest, tek do sezone 1998/99. Istina, tada se klub zvao Croatia, a natjecanje u kojem je igrao Liga prvaka. Protivnik koji joj je dolazio također je bio iz Grčke. Croatiji je trebala bilo kakva pobjeda, a na maksimirskom stadionu vladali su slični vremenski uvjeti kao i kakvi se očekuju 15. prosinca. To jest, debeli minus. Još je poveznica s tim vremenom, uz animozitet Bad Blue Boysa prema vrhuški kluba, početak stvaranja 'maksimrske ljepotice'. Nažalost, hrvatski klub tada je odigrao tek 1:1, uz pogodak Joška Jeličića, pa je maštanje o kratkim rukavima u Ligi prvaka ostalo neostvareno.

U želji da se riješi tog prokletstva, vrlo ambiciozno se uključio i Zdravko Mamić. Dinamovim je navijačima obećao spektakl i besplatne tople odjevne predmete, a sve samo da se Grci, uz minus na terenu, 'smrznu' i od pritiska s tribina. Doduše, sigurno će se 'smrznuti' kada vide maksimirsko ruglo, pa bi 15. prosinca zbilja mogao ostati upisan u novijoj Dinamovoj povijesti.